„An de an sute de credinciosi se aduna de Praznicul Adormirii Maicii Domnului la Manastirea Franciscana din Oradea, pentru a se ruga si a aduce multumire lui Dumnezeu pentru toate binecuvântarile din viata lor.

„O, Maicuta Sfânta Te rugam fierbinte / Sa ne-asculti de-a pururi / Marea rugaminte” au fost versurile care în ajunul Sarbatorii au rasunat prin glasurile credinciosilor care au pornit într-o procesiune prin oras cu statuia Maicii Domnului, purtata pe umeri de fratii franciscani, alaturi fiindu-le Preasfintitul Parinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea si Excelenta Sa László Böcskei, episcopul romano-catolic, parintele paroh Mihai Vatamanelu si un sobor de preoti. Dupa întoarcerea la Manastire, programul religios a continuat toata noapte urmând ca în dimineata zilei de marti Preasfintia Sa Virgil sa celebreze Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie, ca o încununare a zilelor de har petrecute în preajma Maicii Domnului.

În cuvântul de învatatura adresat celor prezenti, ierarhul a vorbit despre cele sapte dureri ale Maicii Domnului: „1) profetia batrânului Simeon ca o sabie îi va strapunge inima; 2) fuga în Egipt de frica lui Irod; 3) pierderea lui Isus pe când avea 12 ani; 4) drumul spre Calvar; 5) rastignirea lui Isus; 6) coborârea de pe cruce si 7) înmormântare Domnului”.

La finalul Sfintei Liturghii, statuia Sfintei Fecioare, care în acest an peregrineaza în toate Protopopiatele Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, de Oradea, cu ocazia Centenarului de la Fatima, a fost purtata din nou în procesiune în jurul Bisericii.