„În duminica a XXX-a dupa Rusalii, a „Tânarului bogat”, din 27 noiembrie 2016, comunitatea greco-catolica pastorita de pr. Alexandru Florin Santa, din localitatea Boiereni, protopopiatul Lapus, s-a bucurat de sfintirea noii biserici cu hramul „Nasterea Maicii Domnului”.
Alaturi de Preasfintia Sa Florentin Crihalmeanu, episcop de Cluj-Gherla, comunitatea s-a bucurat si de prezenta distinsului ierarh, Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcop de Oradea. Ierarhii nostri au fost primiti cu pâine si sare de copiii din parohie, la capela din casa preotesei, vaduva Reghina Manu, acolo unde, vreme de mai multi ani, parohia greco-catolica din Boiereni si-a desfasurat programul liturgic.
De la capela, ierarhii, împreuna cu preotii si credinciosi, au plecat spre noua biserica unde a avut loc ceremonia sfintirii urmata de Sfânta Liturghie. În masa Sfântului Altar au fost asezate moastele Fericitului Vladimir Ghika, preot martir al Bisericii Catolice, mort în închisorile comuniste, precum si a sfintilor mucenici Nazarie, Ghervazie, Celsie si Protasie. Raspunsurile liturgice au fost date în dulcele grai maramuresean de corul bisericii din Ieud, condus de preotul paroh Costin Ioan, invitati fiind cu aceasta ocazie.
În prima parte a cuvântului de învatatura, Preasfintia Sa Florentin a prezentat, în linii mari, istoria parohiei Boiereni care, în anul 1947, numara 681 de suflete greco-catolice si 101 suflete ortodoxe. Cuvântul istoric s-a axat, mai ales, pe ultima vizita canonica a episcopului Iuliu Hossu, în anul 1948, în ajunul sarbatorii Înaltarii Sfintei Cruci, si pe calduroasa primire avuta în acel moment de încercare a Bisericii Greco-Catolice. În ceea de-a doua parte a cuvântului, în lumina evangheliei „tânarului bogat”, PSS Florentin a subliniat grija pentru mântuirea sufletului aratata de acest tânar, subliniind greseala facuta de acesta, si anume de a-si lipi inima de bogatiile lumii si de a le iubi mai mult pe acestea decât pe Dumnezeu.
La sfârsitul Sfintei Liturghii, Preasfintia Sa Virgil Bercea a vorbit despre frumusetea bisericii care graieste de la sine despre ce fel de oamenii sunt cei care alcatuiesc comunitatea Greco-Catolica din Boiereni, iar PSS Florentin a felicitat pe preotul paroh si pe enoriasi pentru ca au ales calea pacii si armoniei si nu s-au judecat pentru a câstiga biserica din lemn care apartine de fapt parohiei Greco-Catolice, în prezent tinuta sub lacat.
Preotul paroh Alexandru Florin Santa a adresat un prim cuvânt de multumire Parintelui Ceresc pentru ziua de bucurie. A fost o calda multumire adresata PSS Florentin pentru încrederea acordata, a multumit ambilor ierarhi pentru ca au încununat, prin sfintirea bisericii, drumul celor trei ani cât s-au desfasurat lucrarile. A multumit vicarului general de Oradea, preotului Olimpiu Todorean, fiu al satului Boiereni, pentru buna colaborare si pentru faptul ca a atras din afara tarii donatii pentru constructia bisericii, a multumit binefacatorilor externi: Renovabis, Associazione Chiese Dell’ Est Onlus – Don Antonio Rossi si Caritas de Rimini – Don Renzo Gradara, a multumit, de asemenea, si credinciosilor parohiei, tuturor sponsorilor, autoritatilor, credinciosilor crestini din alte confesiuni care si-au oferit sprijinul, tuturor celor care s-au implicat si au contribuit în diferite moduri la realizarea noului locas de cult.
În semn de multumire, Preasfintia Sa Florentin a oferit diplome pentru edificarea bisericii, atât pr. paroh Alexandru, cât si consiliului parohial, primarului, care a fost reprezentat de viceprimar, si preotilor Olimpiu Todorean si Pop Cristian, persoane care au contribuit semnificativ la zidirea lacasului de cult în care sa se aduca marire lui Dumnezeu. Totodata, preotul paroh a oferit ierarhilor un mic cadou din partea comunitatii din Boiereni, iar ierarhii, la rândul lor, au oferit cadouri si o icoana a Preasfintei Fecioare Maria cu Pruncul.
Parohia s-a bucurat de participarea a doi ierarhi, a 26 de preoti, doi diaconi si aproximativ a 400 de credinciosi care au înfruntat ploaia si frigul. Multumim celor care au fost alaturi de noi, în special parintelui Olimpiu Todorean, vicar general al episcopiei de Oradea, parintelui Anton Crisan, vicar eparhial al episcopiei de Cluj-Gherla, parintelui Protopop de Cluj, Vasile Sabau, parintelui protopop de Beclean, Felician Neagos, parintelui protopop de Lapus, Aurel Cocis, parintelui rector, Calin Bot, sosit împreuna cu studentii Seminarului „Sfântul Ioan Evanghelistul”, pastorilor si credinciosilor din protopopiatul Lapus, dar si celorlalti preoti si credinciosi din eparhiile de Cluj, Oradea si Maramures.
Aceasta zi de sarbatoare va ramâne în memoria locuitorilor din Boiereni ca un monument unic, istoric si plin de har.