„Dumnezeule si Parinte al Domnului nostru Isus Cristos, Cel ce esti binecuvântat în veci, Cel ce prin întruparea Fiului Tau ai daruit noua intrarea din nou în Biserica stramosilor celor scrisi în ceruri, unde este glasul celor ce praznuiesc si cântarea cea de bucurie; Însuti Iubitorule de oameni, Stapâne, cauta si spre noi pacatosii si nevrednicii servii Tai, cei ce savârsim sfintirea acestei biserici, care se ridica în numele Sfântului Anton si fa-o pe ea adevarata închipuire a Preasfintei Tale Împaratii. Întareste-o pe ea pâna la sfârsitul veacului a fi întru Tine neclintita si preamarita”.

Pentru credinciosii Parohiei Halmasd, Duminica a III-a dupa Rusalii a fost o zi cu multe binecuvântari si mare bucurie, în aceasta zi având loc sfintirea noii Biserici Greco-Catolice din localitate. Credinciosi, copii îmbracati în port popular si preoti, în frunte cu parintele paroh Ciprian Ioan Burdas l-au întâmpinat pe Preasfintitul Parinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, cu pâine, sare si flori.

A urmat ritualul sfintirii peretilor exteriori cu apa sfintita si ungere cu Sfântul si Marele Mir, apoi au fost asezate în piciorul Sfintei Mese, moaste de martiri. Dupa spalarea cu apa si sapun, apa de trandafir a urmat ungerea cu mir a Mesei Altarului si învesmântarea, urmata de sfintirea peretilor interiori si a iconostasului.

Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiata alaturi de un sobor de preoti în fata Bisericii, pe scena special amenajata. În cuvântul de învatatura adresat de catre Preasfintia Sa, referitor la pericopa evanghelica a „Predicarii de pe munte”, a subliniat faptul ca „Mântuitorul ne îndeamna sa fim atenti unde ne este sufletul si viata noastra îndreptata, catre cer sau catre partea materiala”, de asemenea a felicitat si credinciosii din Halmasd pentru implicarea pe care au depus-o pentru zidirea acestui sfânt locas: „Astazi suntem tot pe un munte, un alt munte al Fericirilor. Ati facut aceasta Biserica pentru a fi fericiti, buni, credinciosi de succes, pentru a face binele. Tot ceea ce ati facut pentru aceasta Biserica, asi facut pentru Împaratia lui Dumnezeu, aceasta Împaratie a lui Dumnezeu de fericire, bine, iubire, îndelunga rabdare sa coboare prin Spiritul Sfânt asupra dumneavoastra si asupra celor dragi”.

La încheierea Sfintei Liturghii, parintele Ciprian Ioan Burdas a multumit tuturor celor implicati la zidirea acestei Biserici, acestia primind din partea Preasfintiei Sale diplome de apreciere pentru implicarea activa în viata Bisericii.
Biserica poarta hramul Sfântului Anton de Padova, si a fost zidita prin stradania preotilor Marius Chiriloaei si Ciprin Ioan Burdas