„Activitatile derulate în Penitenciarul Oradea au început din anul 2006 prin proiectele coordonate de Sateanu Miorita, pentru a dezvolta cunostintele generale si culturale sub diverse forme de participare personala a detinutilor, la discutii interactive, compuneri , recitari si concursuri tematice. Aceste activitati au vizat obiective privind importanta si valoarea familie, saptamâna casatoriei, combaterea violentei, saptamâna pentru pace, Ziua Nationala a Limbii Române, Ziua Nationala a Imnului si a Drapelului National, deasemenea au fost organizate activitati si pentru sarbatorirea celor mai mari si importante sarbatori cu caracter religios.
Cugetarea privind „creatia prin credinta” expusa de Miorita Sateanu, s-a concentrat pe diversitatea domeniilor de creatie si s-au exemplificat prin personalitati internationale si nationale, „monstri sacrii”, care au contribuit prin creatiile lor la nenumaratele capodopere de arta, în literatura, pictura, muzica, sculptura si în progresul tehnic, prin genialitatea lor
Proiectul „Credinta si penitenta” s-a înscris în calendarul stabilit de catre Ministerul Justitiei cu scopul de a compune poezii, epigrame si cugetari pe aceasta tema, pentru a participa, dupa o riguroasa selectie a lucrarilor, la Concursul National editia 8-a din anul 2017, organizat anual pentru persoanele private de libertate. La acest concurs în anul 2016, Premiul I a fost câstigat de catre reprezentantul din Oradea.
Speram si în acest an un loc meritoriu pe tara, având în vedere lucrarile foarte bune pe care le-au prezentat concurentii. Nominalizarea câstigatorului concursului care va reprezenta Penitenciarul din Oradea precum si toti participantii au fost rasplatitii cu o frumoasa diploma.
Juriul care a verificat, a evaluat lucrarile si a deliberat, a fost format din Sateanu Miorita – presedinte al juriului, prof. Hortenzia Belicciu, prof. Matei Maria si comisar sef educator Daniela Blaga. Membrii juriului au constatat un interes major pentru participare la concursul pe tema „Credinta si penitenta”, prin lucrari cu o varietate mare de abordare, exprimare elaborata, ortografie corespunzatoare si o prezentare aspectuoasa
De remarcat faptul ca acest concurs este organizat în apropierea zilei de 29 iunie, sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, sfintii spirituali si ocrotitori ai Penitenciarelor din România. Cu aceasta ocazie invitatul special a fost parintele Antoniu CHIFOR, Vicar episcopal cu preotii la Episcopia Greco-Catolica din Oradea care a prezentat viata, activitatea si sacrificiul Sfintilor Apostoli pentru zelul lor misionar în lume, pentru propovaduirea cuvântului Evangheliei si pentru mentinerea credintei în Isus Cristos, a populatiei de pe meleagurile în care poposeau pentru rugaciuni si predica. De asemenea Parintele a vorbit despre Pavel si evenimentul Damascului si despre lacrimile lui Petru.
În încheierea activitatii din data de 22 Iunie 2017, a urmat un scurt program de melodii populare si patriotice interpretate de îndragitii interpreti prof. Marie Matei si Adrian Bojani.
Proiectul este sustinut de catre comisar sef educator Daniela Blaga din partea Penitenciarului Oradea, care se dovedeste a fi un foarte bun educator si psiholog prin activitatea pe care o desfasoara în mijlocul persoanelor private de libertate.

Coordonator proiect

Cetatean de onoare la Municipiului Oradea