„La Cluj a avut loc un simpozion omagial în Anul Jubiliar dedicat Ordinului Bazilitan. Manifestarea, cu o dimensiune istorica si una spiritual-comemorativa, se va a avut loc în Aula de conferinte Cardinal Iuliu Hossu a Catedralei în constructie din Piata Cipariu în prezenta Excelentei Sale Miguel Maury Buendía, Nuntiul Apostolic în România si Republica Moldova, a Preasfintiei Sale Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a Preasfintiei Sale Florentin Crihalmeanu, gazda evenimentului si a celorlalti oaspeti prezenti.

Primul moment a avut loc în Capela din demisolul Catedralei, unde Preasfintiile lor au oficiat alaturi de parintele protoegumen, Ioan Laurian Daboc Slujba Parastasului pentru calugarii bazilieni care se afla acum în casa Tatalui ceresc.

În cadrul celor doua sesiuni de comunicari au expus referatele urmatorii: prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, Decanul Facultatii de Istorie si Filosofie a UBB Cluj, conf. univ. dr. Greta Monica Miron de la Facultatea de Istorie si Filosofie a UBB Cluj, asist. univ. dr. Lucian Turcu de la Facultatea de Istorie si Filosofie a UBB Cluj si av. dr. Ionut Vida-Simiti. Prin temele alese, conferentiarii propun o incursiune în istoria Provinciei române a OSBM, ramura a Ordinului Bazilian al Sfântului Iosafat – Ordo Basilianus S. Iosaphat, fondat în 1617, cu accentul pe rolul si importanta acestui ordin monahal în Biserica Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica (BRU).