Sâmbătă, 9 octombrie 2021, a avut loc la Marghita, Întâlnirea formativă cu preoții și soțiile lor din Protopopiatele Marghita, Carei, Ier, Tășnad și Supur, întâlnire la care au participat Preasfinția Sa Virgil Bercea – episcopul greco-catolic de Oradea, Pr. Mihai Vătămănelu – vicarul general al eparhiei, pr. Antoniu Chifor, vicar cu preoții,  Pr. Mihai Tegzeș – responsabil cu pastorația familiilor în Eparhia de Oradea și D-na Ramona Dragoș – responsabilă în cadrul Biroul Pastoral. A fost o întâlnire de formare a preoților și preoteselor și de prezentare a Planului Pastoral din Eparhia de Oradea pe anul 2021-2022.

După rugăciunea și salutul de început, PS Virgil le-a dresat celor prezenți un cuvânt de îndrumare spirituală și încurajare pentru activitățile ce urmează, precum și pentru întregul an pastoral 2021-2022.

Pr. Mihai Vătămănelu a prezentat, după aceea, o reflecție din cursul de formare a Pr. Renzo Bonetti – Sacramentul Preoției și Sacramentul Căsătoriei. Curs de formare pentru preoții și soțiile lor. De specificat, că acest curs este primul curs tipărit de acest gen din țara noastră. Printre altele, părintele a subliniat: Căsătoria trebuie să conducă la plinătatea exercitării preoției, pentru că nu există contradicție între căsătorie și preoție. Preoția trebuie să conducă la plinătate căsătoria. Dacă căsătoria voastră nu merge bine, nici preoția voastră nu merge bine, exercitați mai puțin bine preoția voastră! Multe cupluri creștine sunt convinse că se maturizează fără să aibă un raport cu Isus… Poate că și vreunul dintre cuplurile de preoți pretinde să se maturizeze fără ca să aibă un raport cu Isus. Trebuie să arătați Bisericii din întreaga lume frumusețea preotului căsătorit. Aceasta este provocarea!

Planul de formare și  datele cursurilor de formare pentru preoți și preotese au fost prezentate de către Pr. Antoniu Chifor, vicarul cu preoții din eparhia noastră.

Întâlnirea a continuat cu intervenția D-nei Ramona Dragoș, care a prezentat Broșura Anului Pastoral, elaborată de Consiliul Pastoral al episcopiei, și care conține agenda cu toate evenimentele importante din anul pastoral 2021-2022.

Pr. Mihai Tegzeș a adus la cunoștința celor prezenți ultimele cărți apărute pe domeniul familiei și al căsătoriei, printre care a enumerat: „Căsătoria – un sacrament pentru misiune”, „Taina Căsătoriei – adevărata identitate a soților”, „Familia Amoris Laetitia – curs pentru logodnici”, „În familie credința face diferența”, „Iertarea în cuplu”,  toate scrise de Pr. Renzo Bonetti și apărute prin îngrijirea Departamentului pentru pastorația familiilor și a adulțior din Eparhia de Oradea. Recomandarea  a fost ca preoții parohi să prezinte credincioșilor câte o cateheză pe lună din cartea ”Căsătoria – un sacrament pentru misiune. A avut loc apoi prezentarea programului formativ pentru familii și a exercițiilor spirituale care se vor ține în două serii: una în Postul Crăciunului și cealaltă în Postul Paștelui.

Spre finalul întâlnirii, Preasfinția Sa Virgil Bercea a dat cuvântul soțiilor prezente, cu rugămintea de a împărtăși din experiența și activitatea lor, bucurii și dificultăți. A fost un adevărat moment de bogăție spirituală și comuniune în credință pentru toți cei prezenți.

Totul s-a încheiat cu o agapă frățească, pregătită de Protopopiatul de Marghita, gazda întâlnirii, prin contribuția vicariatului pentru Cler al Episcopiei.

Biroul de Presă