„Catalogându-l drept un „act de provocare si sfidare la adresa Bisericii Greco-Catolice, […] si un act clar de epurare culturala si religioasa, falsificare a istoriei, stergere a memoriei si furt de identitate”, P.S. Virgil Bercea, presedinte al comisiei greco-catolice de pregatire a dialogului cu Biserica Ortodoxa Româna, a adresat pe data de 19 august o scrisoare P.F. Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin care îsi arata indignarea fata de intentia Bisericii Ortodoxe Române de a resfinti catedrala greco-catolica din Baia Mare.
„Resfintirea catedralei greco-catolice din Baia Mare nu reprezinta nici expresia unui angajament onest al Bisericii Ortodoxe în reluarea dialogului si nici o asumare corecta a situatiei istorice”, a aratat episcopul Virgil Bercea în scrisoarea sa. Biserica Ortodoxa Româna a întrerupt unilateral dialogul cu Biserica Greco-Catolica în 2004, iar în ultima perioada Patriarhia Româna a chemat în repetate rânduri Biserica Greco-Catolica la redeschiderea dialogului.
„În cazul în care catedrala greco-catolica din Baia Mare va fi resfintita, Biserica Ortodoxa Româna se face singura responsabila de crearea unei noi piedici în calea redeschiderii dialogului cu Biserica Greco-Catolica”, si-a concluzionat P.S. Virgil Bercea scrisoarea sa.
Textul integral al scrisorii P.S. Virgil poate fi citit în continuare.
Nr. 695/19.08.2011
Preafericirii Sale Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Preafericirea Voastra,
Biserica Greco-Catolica a primit cu indignare decizia Bisericii Ortodoxe Române de a resfinti duminica, 21 august 2011, Catedrala Greco-Catolica „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare. Indignarea vine în contextul în care, în diverse luari de pozitii publice, Biserica Ortodoxa Româna a spus ca doreste sa se reangajeze „într-un dialog onest si realist” cu Biserica Greco-Catolica, dialog care, conform comunicatului ortodox din 7 iulie 2011, „nu poate fi construit credibil fara o asumare corecta a situatiei istorice si a diferendului patrimonial”.
Resfintirea catedralei greco-catolice din Baia Mare nu reprezinta nici expresia unui angajament onest al Bisericii Ortodoxe în reluarea dialogului si nici o asumare corecta a situatiei istorice.
În invitatia oficiala la resfintirea catedralei greco-catolice din Baia Mare, reprezentantii Bisericii Ortodoxe afirma: „Momentul aniversar al Parohiei Ortodoxe «Adormirea Maicii Domnului», 100 de ani de existenta, ne ofera placutul prilej de a va invita sa luati parte la bucuria noastra si la resfintirea bisericii parohiale”.
Biserica Greco-Catolica „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare a fost construita în anul 1911, iar în data de 5 iunie 1930, prin bula papala „Sollemni Conventione” a Papei Pius XI, a devenit catedrala episcopala. În aceasta catedrala, pe data de 2 februarie 1931, a fost instalat episcopul greco-catolic Dr. Alexandru Rusu, primul episcop de Maramures.
Odata cu desfiintarea Bisericii Greco-Catolice în 1948, Catedrala Greco-Catolica „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare a fost confiscata de guvernul comunist si data Bisericii Ortodoxe, în posesia careia se afla si în prezent. Catedrala a facut obiectul a nenumarate revendicari, însa Biserica Ortodoxa a refuzat retrocedarea acesteia. În momentul de fata exista un proces pe rol care sa restabileasca situatia de drept a catedralei greco-catolice din Baia Mare.
Pe data de 21 august, conform invitatiei oficiale, Catedrala Greco-Catolica „Adormirea Maicii Domnului” va fi resfintita de catre I.P.S. Justinian si P.S. Iustin, episcopi ortodocsi ai Maramuresului, împreuna cu I.P.S. Laurentiu, mitropolit ortodox al Ardealului.
Resfintirea de catre reprezentantii Bisericii Ortodoxe a catedralei episcopale greco-catolice din Baia Mare, precum si sarbatorirea a „100 de ani de existenta” a parohiei ortodoxe din aceasta biserica, care eventual ar putea sarbatori 63 de ani, reprezinta nu doar un act de provocare si sfidare fata de Biserica Greco-Catolica, dar si un act clar de epurare culturala si religioasa, falsificare a istoriei, stergere a memoriei si furt de identitate.
Prin aceasta atitudine vadit ostila, Biserica Ortodoxa Româna dovedeste ca nu este interesata în redeschiderea dialogului cu Biserica Greco-Catolica. Mentionam ca Biserica Ortodoxa Româna a întrerupt unilateral dialogul cu Biserica Greco-Catolica în 2004, iar în ultima perioada Biserica Ortodoxa a fost cea care a adresat mai multe apeluri Bisericii Greco-Catolice pentru redeschiderea dialogului.
În cazul în care catedrala greco-catolica din Baia Mare va fi resfintita, Biserica Ortodoxa Româna se face singura responsabila de crearea unei noi piedici în calea redeschiderii dialogului cu Biserica Greco-Catolica.
†Virgil Bercea
Presedinte al comisiei greco-catolice de pregatire
a dialogului cu Biserica Ortodoxa Româna