„Sinodul Bisericii Greco-Catolice Melchite l-a ales miercuri pe Arhiepiscopul Youssef Absi ca nou Patriarh al Bisericii, acesta primind ieri comuniunea ecleziastica de la Papa Francisc. Ales pe 21 iunie, Patriarhul Absi, în vârsta de 71 de ani, îi urmeaza Patriarhul Gregorios al III-lea Laham, care s-a retras la 6 mai, la vârsta de 83 de ani. Noul Patriarh s-a nascut în Damasc, în 1946. A fost hirotonit preot al Societatii Misionare a Sfântului Paul în 1973. A devenit superiorul general al societatii în 1999, iar doi ani mai târziu a fost numit Episcop curial pentru Patriarhia Melchita din Antiohia. În 2007 a fost numit Vicar patriarhal al Arhieparhiei Melchite din Damasc.
Biserica Greco-Catolica Melchita este o Biserica Catolica Rasariteana, de rit bizantin, si este formata din aproximativ 1,5 milioane de membri. Are sediul în Siria si Liban, iar majoritatea Eparhiilor sale se afla în lumea araba. De asemenea are structuri care servesc diaspora melchita in Australia, Turcia, Canada, Mexic, Statele Unite, Argentina, Brazilia si Venezuela. Biserica Melchita îsi are radacinile în primele zile ale crestinismului, când Sf. Petru si Pavel au evanghelizat mai întâi popoarele Siriei, unde urmasii lui Cristos au fost numiti pentru prima oara „crestini”.
În timpul Sinodului dedicat Orientului Mijlociu, din 2010, Patriarhul Absi a deplâns conflictul dintre Bisericile Catolice Rasaritene, numind lupta „o sursa de stricaciune si de marturie falsa”, potrivit Vatican Insider. „Crestinii rasariteni”, a spus el, „se afla în aceeasi barca si se confrunta cu aceeasi lupta. Nu pot fi dezinteresati fiecare de celalalt.” Noul Patriarh are studii în filosofie si teologie si un doctorat în stiintele muzicale si în imnografia bizantina. A predat la nivel universitar filosofia, limba greaca si muzicologia.
Papa Francisc i-a scris Patriarhului Absi a doua zi dupa alegere, felicitându-l si acordându-i comuniune ecleziastica. Sfântul Parinte a remarcat greutatile cu care se confrunta crestinii din regiune. „Alegerea Preafericirii voastre vine în contextul unei situatii delicate pentru venerabila Biserica Greco-Melchita, când multe comunitati crestine din Orientul Mijlociu sunt chemate sa dea marturie într-un mod special despre credinta lor în Cristos mort si înviat”, a spus Pontiful. „În acest timp deosebit de dificil, pastorii sunt chemati sa manifeste comuniune, unitate, apropiere, solidaritate si transparenta înaintea poporului lui Dumnezeu care sufera. Sunt sigur ca Preafericirea voastra, în armonie fraterna cu toti Parintii Sinodali, va sti, în toate cu întelepciunea evanghelica, cum sa fie nu doar Pater et Caput în slujba credinciosilor Bisericii Greco-Melchite, ci si o marturie credincioasa si autentica despre Cel Înviat.”
Sursa: http://www.catholica.ro