„Dupa o lunga boala a murit luni 19 iunie, la Roma, cardinalul indian Ivan Dias, arhiepiscop emerit de Bombay si prefect emerit al Congregatiei pentru evanghelizarea popoarelor. Avea 81 de ani, fiind nascut la 14 aprilie 1936 la Bombay. Hirotonit preot la 8 decembrie 1958, a fost ales pentru Biserica titulara de Rusubisir cu titlu personal de arhiepisco la 8 mai 1982 si numit, în acelasi timp, pro-nuntiu apostolic în Ghana, Togo si Benin. La 19 iunie acelasi an a primit hirotonirea episcopala. Dupa ce a fost reprezentant pontifical si în Coreea de Sud si în Albania, la 8 noiembrie 1996 a fost transferat la sediul rezidential arhiepiscopal din Bombay. De catre Ioan Paul al II-lea a fost creat cardinal si publicat în consistoriul din 21 februarie 2001, cu titlul „Spirito Santo alla Ferratella”. A renuntat la conducerea pastorala a arhidiecezei indiene la 20 mai 2006, dat la care a fost numit prefect al Congregatiei pentru Evanghelizarea Popoarelor. A condus dicasterul pâna la 10 mai 2011. Funeraliile vor fi celebrate în bazilica vaticana de cardinalul decan Angelo Sodano în dupa-amiaza zilei de 21 iunie; la sfârsit Papa Francisc va prezida ritul „ultima commendatio” si „valedictio”.
Tânar preot angajat în munca diplomatica la Secretariatul de Stat, secretar în diferite nuntiaturi, apoi pro-nuntiu si nuntiu apostolic, arhiepiscop de Bombay, în sfârsit prefect al Congregatiei pentru Evanghelizarea Popoarelor: a fost o lunga si importanta slujire adusa Bisericii viata lui Ivan Dias. „Si totusi n-am pierdut niciodata seninatatea – îi placea sa spuna cu stilul sau linistit si zâmbitor – pentru ca am mentinut iubirea fata de esential si libertatea de lucrurile din lume”.
Om de mare cultura si de spiritualitate, a pastrat mereu simtul si particularitatea originilor sale indiene. Fiu al unei tari în care crestinii sunt în minoritate dar constituie o prezenta foarte veche si ofera o slujire pretioasa celor mai saraci si slabi, Dias întrupa în propria experienta umana si sacerdotala caracterul universal si ecumenic al Bisericii, angajata în dialogul cu credinciosii din orice religie si în apostolatul printre cei din urma de pe pamânt. Nu întâmplator era mare prieten si admirator al Maicii Tereza de Calcutta, de care îl legau experienta formata în anii petrecuti în Albania ca reprezentant pontifical si sensibilitatea comuna fata de situatia sociala si religioasa a Indiei.
Nascut la Bandra, o suburbie din Bombay, dintr-o familie catolica, a studiat la iezuiti, în scoala „Sfântul Stanislau”. Hirotonit preot la Bombay în 1958, a frecventat dupa aceea Academia Pontificala Ecleziastica din Roma (1961-1964), obtinând doctoratul în drept canonic în 1964 la Universitatea Pontificala Lateran.
În 1964 a lucrat în Secretariatul de Stat pentru a pregati vizita lui Paul al VI-lea la Bombay cu ocazia Congresului euharistic international. Apoi, între 1965 si 1973, a fost secretar la nuntiaturile apostolice din Danemarca, Suedia, Norvegia, Islanda, Finlanda, Indonezia, Madagascar, Insula Reuniunii, Insulele Comore, Mauritius.
Între 1973 si 1982 a desfasurat functia de sef de sectiune în Secretariatul de Stat, ocupându-se de raporturile, uneori complexe si delicate, cu numeroase tari din Europa de est, din Asia si din Africa.
În 1982 a venit numirea ca arhiepiscop si pro-nuntiu apostolic în Ghana, Togo si Benin. Cel care i-a conferit hirotonirea episcopala în bazilica vaticana a fost cardinalul secretar de stat Agostino Casaroli.
La 20 iunie 1987 a devenit nuntiu apostolic în Coreea si la 28 octombrie 1991 nuntiu apostolic în Albania. În ani cruciali pentru aceasta tara balcanica, a avut oportunitatea de a-l primi pe Ioan Paul al II-lea cu ocazia vizitei istorice facute la 25 aprilie 1993. În catedrala din Scutari, Papa a hirotonit patru episcopi, reconstituind astfel ierarhia ecleziastica pe care regimul ateu o eliminase. Dias l-a primit pe Pontiful polonez cu aceste cuvinte: „Haec dies quam fecit Dominus: exsultemus et laetemur in ea! – „Aceasta este ziua pe care a facut-o Domnul: sa ne bucuram si sa ne veselim într-însa!”, adaugând: „Sfinte Parinte, Albania va primeste cu profunda recunostinta pentru prietenia grijulie pe care dumneavoastra ati demonstrat-o mereu fata de ea si pentru ca i-ati fost mereu aproape cu rugaciunea în timpul noptii lungi a suferintelor si vicisitudinilor sale”.
Promovat la sediul rezidential arhiepiscopal din Bombay la 8 noiembrie 1996, a luat în posesie canonica la 13 martie 1997.
La 28 mai 1998 a fost numit consultant al Congregatiei pentru Evanghelizarea Popoarelor si la 18 octombrie 1998 membru al Consiliului Pontifical al Culturii. La 8 mai 1999 a devenit membru si al Congregatiei pentru Cultul Divin si Disciplina Sacramentelor si la 11 octombrie 2011 membru al Congregatiei pentru Doctrina Credintei.
Ioan Paul al II-lea l-a creat cardinal în 2001, an în care regretatul cardinal a condus ca presedinte delegat lucrarile celei de-a zecea adunari generale ordinare a Sinodului Episcopilor, dedicata temei: „Episcopul slujitor al Evangheliei lui Isus pentru speranta lumii”. În 2006, Benedict al XVI-lea l-a voit prefect al Congregatiei pentru Evanghelizarea Popoarelor, functie pe care – împreuna cu aceea de mare cancelar al Universitatii Pontificale Urbaniana – a mentinut-o pâna în 2011: cinci ani de intensa munca misionara dusa înainte în pofida bolii grave.
(Dupa L’Osservatore Romano, 21 iunie 2017)

Sursa: http://itrc.ro