„În perioada 1-3 iunie 2017 s-a desfasurat la Dublin prima etapa a pregatirii Întâlnirii Mondiale a Familiilor ce va avea loc în august 2018 în capitala Irlandei. Pe 1 iunie a avut loc o conferinta dedicata familiei în contextul promovarii, aprofundarii si aplicarii "Amoris Laetitia".
Dupa rugaciunea de dimineata a urmat salutul arhiepiscopului Diarmuid Martin, arhiepiscopul de Dublin si Presedintele Întâlnirii Mondiale a Familiilor 2018.
Cardinalul Kevin Farrell, Prefectul Dicasterului pentru laici, familie si viata, le-a vorbit delegatiilor diferitelor conferinte episcopale despre importanta marturiei familiei crestine astazi, despre legatura dintre pastoratia familiei si comunitatea parohiala, despre prioritatea pregatirii pentru casatorie, promovarea si studiul documentului "Amoris Laetitia", implicarea laicilor casatoriti în pregatirea pentru casatorie, prezentarea viziunii crestine despre casatorie la toate vârstele si pregatirea pentru casatorie ca si numai o parte dintr-un drum mai lung de evanghelizare.
A urmat prezentarea programului dedicat casatoriei si vietii de familie, program redactat dupa ani de studii si implicarea preotilor si laicilor de catre Conferinta Episcopilor din Anglia si Tara Galilor. Acest program a fost prezentat de Episcopul Peter Doyle precum si de trei laice care au colaborat la dezvoltarea proiectului.
Punctul central al acestui program se refera la 7 etape ale însotirii spirituale a cuplurilor care se casatoresc pornind de la întâmpinarea de început cu ascultare si discernamânt, continuând cu întâmpinarea în parohie, un curs de pregatire în parohie, aprofundarea relatiei cu parohia prin conversatii si cateheze oportune biblice si spirituale, pregatirea pentru celebrarea propriu-zisa a casatoriei, celebrarea casatoriei si culminând cu viata cuplului casatorit care implica atât bucurii cât si momente mai dificile.
Grupurile de discutii au plecat de la situatia actuala din diferitele tari cu privire la pastoratia familiei, continuând cu oportunitatile si sperantele pentru viitor, subliniindu-se importanta limbajului cât mai accesibil tuturor, implicarea laicilor alaturi de preoti în pastoratia familiei, responsabilitatea comunitatii parohiale cu privire la pregatirea casatoriei.
În cadrul plenarei toate grupurile organizate pe diferite limbi au avut posibilitatea sa expuna concluziile.
Episcopul Denis Nulty din Irlanda a prezentat concluziile conferintei.
Parintele Timothy Bartlett, Secretarul general al Întâlnirii Mondiale a Familiilor 2018 împreuna cu echipa sa au prezentat programul "Sa vorbim despre familie, sa fim familie", programul care va cuprinde o parte dedicata studiourilor de televiziune cu dezbateri, o parte dedicata desenelor animate pentru copii, o parte dedicata evenimentelor live, precum si alte posibilitati media. În Irlanda si spera ca si în celelalte tari vor fi utile unui program catehetic care va începe în septembrie si va pregati Întâlnirea Mondiala din august 2018.
Noul site dedicat marelui eveniment de anul viitor a fost prezentat de Teresa Menendez iar aspectele organizatorice legat de evenimentul urmator a fost prezentat de Anne Griffin, managerul general al întâlnirii.
Ziua de 1 iunie s-a încheiat cu liturghia euharistica în care s-a adus multumire Domnului pentru lucrarile din aceasta zi.
În prima zi a conferintei un moment foarte important a fost lansarea imnului Întâlnirii Mondiale a Familiilor 2018, "O bucurie pentru întreg pamântul" compus de Efrem Feeley. Imnul a fost prezentat de parintele Timothy Bartlett, iar compozitorul împreuna cu sotia sa a fost felicitat de Cardinalul Farrell si de Arhiepiscopul Martin.
Pe 2 iunie a avut loc vizitarea principalelor locatii unde vor avea loc evenimentele Întâlnirii Mondiale a Familiilor precum si o Sf. Liturghie în biserica Colegiului Newman.
Sâmbata 3 iunie când în Irlanda se sarbatoreste Sf. Kevin s-a vizitat vechea Manastire de la Glendalaugh.
Ca si delegati din partea Bisericii Romano Catolice din România au fost prezenti, pr. Felician Tiba responsabil cu pastoratia familiilor în dieceza de Iasi si pr. Fabian Mariut responsabil cu Pastoratia Familiilor în Arhidieceza de Bucuresti. Din partea Bisericii Greco Catolice din România au participat pr. Mihai Tegzes si pr. Mihai Vatamanelu OFMConv., responsabili cu pastoratia familiilor în Eparhia de Oradea.