„Casa Memoriala „Iuliu Maniu” a fost vizitata sâmbata, 6 mai, de un grup de 50 de studenti si masteranzi ai Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii (FSPAC) din Cluj-Napoca aflati în Salaj pentru a participa la Scoala de vara „Dezvoltare comunitara”, un exercitiu practic în cadrul caruia studentii au avut prilejul de a aplica si de a completa notiunile teoretice dobândite la cursuri. În cele patru zile de practica, studentii au vizitat diferite localitati si puncte turistice salajene, printre care s-a aflat si Casa Memoriala „Iuliu Maniu” din Badacin, obiectiv care i-a impresionat pe studenti prin natura povestilor descoperite si a potentialului turistic pe care îl ofera localitatii.
„În spatiul rural punerea în valoare a unicitatii satelor, stimularea dezvoltarii socio-economice pe aceasta baza, sunt greu de înfaptuit datorita resurselor umane, materiale sau financiare limitate. De aceea, acolo unde exista surse de avantaj competitiv acestea trebuie utilizate inteligent în procesul de dezvoltare comunitara. Este si cazul satului Badacin, unde prin eforturi locale recuperarea memoriei marelui om politic Iuliu Maniu este pe drumul cel bun. Muzeul memorial si renovarea casei din Dealul Tarinei, ar putea sa fie începutul unei dezvoltari care poate sa continue cu punerea în valoare a traditiilor si gastronomiei si produsele agricole locale. Integrarea satului într-un produs turistic de nivel regional reprezinta o optiune realista de dezvoltare. Studentii au avut posibilitatea sa cunoasca realitatile sociale, sa faca observatii, sa interactioneze cu actori locali implicati în aceste actiuni si astfel sa-si completeze cunostintele teoretice”, precizeaza coordonatorul grupului de studenti, conf. univ. dr. Viorel Stanica.
Iuliu Maniu: „Pe domeniul de la Badacin sa se ocroteasca si sa se instruiasca tineri”
Campania publica „Salvati Istoria Nationala, Salvati Casa lui Iuliu Maniu” duce mai departe dorinta testamentara a marelui om politic Iuliu Maniu, aceea de a organiza activitati cu si pentru tineri, la Badacin. În timpul vietii, Maniu s-a implicat în asigurarea unei bune educatii a copiilor din Badacin si nu s-a rezumat doar la ridicarea si dotarea unei scoli. Localnicii îsi amintesc ca de fiecare data când venea acasa, Iuliu Maniu trecea pe la scoala si se interesa de la dascali de rezultatele elevilor, iar celor mai buni elevi Maniu le oferea burse si îi trimitea la studii în Cluj sau la Bucuresti. În „Note de impresii” aflata la dispozitia vizitatorilor Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Badacin, Stefanuca Chisiu nota în 2001, la vârsta de 72 de ani, o întâmplare de pe vremea când era clasa a III-a primara. Batrânul îsi amintea cum într-o zi „Domnisorul Iuliu Maniu” a oferit elevilor pachete mari cu bomboane în schimbul recitarii unei poezii. Premiul cel mare, un pachet de bomboane de 2 kilograme, era oferit elevului care recita o poezie pe care Maniu nu o auzise pâna atunci.
Prin intermediul acestei campanii se doreste reabilitarea si refunctionalizarea cladirii ca muzeu precum si amenajarea unui centru destinat activitatilor cu tinerii,avându-se în vedere amenajarea unei sali de conferinte. De la demararea campaniei si pâna în prezent, interesul pentru acest obiectiv a crescut si se bucura în continuare de o atentie sporita, astfel ca tot mai multe grupuri de turisti viziteaza monumentul istoric si se arata interesate de povestea din spatele usilor închise. Cu ajutorul donatorilor s-a reusit consolidarea fundatiei si a peretilor, iar în continuare ar fi nevoie de sustinere financiara pentru demararea si sustinerea lucrarilor la acoperis. Trebuie amintit faptul ca situatia în care se afla acoperisul pune în pericol lucrarile deja realizate.
Initiem un nou apel catre cei care sustin conservarea unui obiectiv de patrimoniu si, astfel, doresc sa contribuie la reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, prin prezentarea conturilor special deschise acestei cauze si îndemnul de a dona orice suma de bani. De asemenea, cei care doresc sa doneze 2% din impozitul pe venit o pot face accesând formularul 230, disponibil si online pe pagina de Facebook a campaniei. Formularul completat se depune personal la sediul ANAF pâna în 25 mai, ori prin intermediul unui împuternicit, printr-o procedura aparte. Pe scurt, din orice venit, statul impoziteaza 16%, din care 2% pot fi directionati spre o entitate nonprofit. Astfel, banii nu ajung la stat, ci ajuta un ONG sa-si sustina financiar activitatea. Practic, este un sistem prin care avem posibilitatea de a decide în mod direct încotro se îndreapta impozitele noastre pe care oricum le platim, iar daca nu decidem destinatia, impozitele vor fi directionate automat catre stat.
Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com
deschise la Raiffeisen Bank, Agentia Simleu Silvaniei, jud. Salaj.
Sursa: http://www.salajulpursisimplu.ro