Personalitati în scoli bihorene de-a lungul vremii

-expozitie de carte si presa veche la Biblioteca –

Joi, 23 noiembrie 2017, în cadrul Zilei Portilor Deschise la Biblioteca Judeteana Bihor a avut loc vernisajul expozitiei de carte si presa veche intitulata ”Personalitati în scoli bihorene de-a lungul vremii”, eveniment organizat de compartimentul ”Colectii Speciale”. Scopul acestui eveniment a fost acela de a readuce în actualitate acele persoane care au fost formate în scolile din Bihor, din Evul Mediu pâna în perioada contemporana. Nicolaus Olahus, Ioan Vancea, Szigligeti Ede, Miron Romanul, Arany Janos si Iuliu Hirtea sunt doar câteva nume care s-au legat, prin educatia primita si formarea intelectuala de scolile bihorene, reprezentate de-a lungul vremii de Scoala capitulara din cetate, Seminarul romano-catolic si cel greco-catolic, Gimnaziul Premonstratens, Academia de Drept, Gimnaziul din Salonta si alte scoli. Au fost expuse exemplare din colectia de carte veche straina (sec. XVII-XVIII), periodice în limba maghiara si româna (sec. XIX) si anuare ale scolilor din judet (sec. XIX-XX).
Pe vremea când înca cavalerii se antrenau în turniruri, si când otomanii erau în plina expansiune înspre Europa Apuseana, a poposit la Oradea, în scoala capitulara din cetate, un tânar hunedorean cu origini dintr-o veche familie româneasca. Vestita scoala capitulara din interiorul zidurilor cetatii, a fost locul unde tânarul Nicolaus Olahus (1493-1568) a învatat latina, oratoria, poezia, muzica, astronomia si teologia. Avea sa ajunga mai târziu Arhiepiscop si cardinal al Sfintei Biserici Romane, si sub inspiratie divina, bagajul sau intelectual si spiritual l-a daruit mai departe lumii, scriind mai multe lucrari. Nu si-a uitat obârsiile, astfel ca în lucrarea „Hungaria” (Bruxelles, 1536), s-a ocupat de originea si istoria românilor, înscriind aceasta tema în circuitul cultural al Renasterii. Un semn al acelor vremuri, ramas peste timp în Biblioteca Judeteana Bihor este si lucrarea ”Hungaria et Atila sive De Originibus Gentis…,” editie tiparita la Viena în anul 1763.
Tot în preajma cetatii oradene s-a reasezat, dupa o îndelungata pribegie, Colegiul iezuit, al carui patron a fost Episcopul Augustin Bencovics (1681-1702), parintele Diecezei romano-catolice de Oradea, re-întemeietorul învatamântului sistematic din Oradea. În timp, aceasta scoala avea evolueze si sa devina gimnaziu, ajungând sa fie cunoscut sub numele de Arhigimnaziul Premonstratens. Între personalitatile iesite de pe bancile acestei scoli, istoria i-a ”încastrat” în paginile cartilor pe regizorul Szigligeti Ede (1814-1878), pe Mitropolitul greco-catolic de Alba Iulia si Fagaras, Ioan Vancea (1820-1892) si multi altii. Drept marturie, colectiile bibliotecii bihorene contin anuare scolare din veacurile XIX-XX si chiar o istorie a scolii (Cséplo Péter, Istoria Arhigimnaziului romano-catolic din Oradea, Oradea, 1894). În aceiasi locatie, în anul de gratie 1780, Împarateasa Maria Tereza a înfiintat prima ”facultate filosofica” care în anul 1874 avea sa devina Academia de Drept. De pe bancile acestei scoli s-au lansat o pleiada de intelectuali de marca: academicianul Alexandru Roman (1826-1897), Emanuil Gojdu (1802-1870), dr. Aurel Lazar (1872-1930), Gheorghe Pop de Basesti (1835-1919), Ioan Ratiu (1828-1902), Episcopul Vasile Mangra (1850-1918), Aloisiu Vlad (1822-1888), Ioan Ciordas (1877-1919), etc.
Pentru luminarea sufletelor, Seminarul / Liceul episcopal romano-catolic din Oradea a fost scoala care a instruit în tainele teologiei zeci de generatii de preoti maghiari, români, germani si ruteni. Între personalitatile formate sub conul de lumina a acestei scoli superioare de teologie, Moise Dragos (1726-1787) si Vasile Erdelyi/Ardeleanul (1794-1862), episcopi greco-catolici de Oradea, s-au remarcat prin eruditie si pietate.
Gratie Episcopilor români uniti ai Oradiei si sub patronajul Regilor apostolici, alte trei scoli au format generatii întregi de preoti si învatatori pentru ridicarea culturala si spirituala a românilor. Scoala Normala din Oradea (1784), Seminarul Leopoldin / viitoarea Academie Teologica Unita (1792) si Gimnaziul de la Beius (1828) au fost punctele luminoase care au împrastiat cultura scrisa si spiritualitatea crestina în satele din Bihor, Arad, Satmar si Salaj. Între alumnii acestor scoli au fost Mitropolitul ortodox de Sibiu, Miron Romanul (1874-1898), Episcopul greco-catolic dr. Iuliu Hirtea (1914-1978), academicianul Ioan Anton (1928-2011), s.a. Anuarele Gimnaziului de la Beius, ”Scoalele din Beius” (autor C. Pavel, Beius, 1928) si ziarele vremii (Vasarnapi Ujsag, Familia s.a.) pastrate în Colectii Speciale ale bibliotecii, au zugravit în lumina portretele acestora, care prin faptele vietii lor au raspândit cultura scrisa si spiritualitatea crestina.
În amintirea acestor scoli si oameni de seama, Biblioteca Judeteana din Oradea a deschis o carte veche, invitându-ne sa revenim pe tarâmul cartilor si ziarelor vechi pentru a ne cunoaste istoria, cultura si spiritualitatea.