„Statuia Maicii Domnului de la Fatima peregrina în Episcopia de Oradea

Anul acesta, pe data de 13 mai, se împlinesc 100 de ani de la aparitiile Maicii Domnului de la Fatima. Cu acest prilej, Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, de Oradea, a organizat un pelerinaj al statuii peregrine în toate protopopiatele Eparhiei, care a început în Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea.
Preotii protopopiatului Oradea alaturi de credinciosi si Preasfintitul Parinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, au pornit din curtea Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, cu statuia Maicii Domnului, purtata pe umeri de catre patru studenti seminaristi, spre Catedrala unde a urmat înconjurarea Catedralei.
Un scurt istoric al aparitiilor de la Fatima a fost facut de catre parintele Mihai Vatamanelu, de la Manastirea Franciscana Maica Domnului din Oradea, dupa care a urmat Sfânta Liturghie celebrata de parintele Mihai Blajut, raspunsurile fiind data de catre copii de la Grupul „Dominic Savio”, urmata de proiectia unui scurt film despre aparitiile Fexioarei din Fatima, Adoratia Euharistica alaturi de copii din grupurile „Oratoriul Maria Imaculata” si Don Orione”, Sfântul Rozar condus de catre Preasfintia Sa Virgil alaturi de Asociatiile religioase din protopopiat si Acatistul Nascatoarei de Dumnezeu de la Fatima, condus de catre parintele protopop Gravril Buboi.
Statuia Maicii Domnului este o sculptura în lemn, facuta la Fatima. E o copie fidela a aceleia originale, care este venerata la Sanctuarul portughez. De regula, poate fi contemplata în biserica „Maica Domnului” a Manastirii Franciscane din Oradea.
Cu prilejul pelerinajului statuii în Episcopia Greco-Catolica, de Oradea, Preasfintia Sa a spus urmatoarele: „Ne alaturam si noi în rugaciune si multumim Domnului pentru marele dar facut omenirii la Fatima! Sfânta Fecioara s-a aratat ciobanasilor pentru a invita lumea la rugaciune, pocainta si la întoarcerea catre Dumnezeu. În cazul în care omenirea refuza chemarea Ei, Maica Domnului a anuntat venirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, precum si dificila perioada pe care Biserica a avut-o de traversat din a doua jumatate a veacului trecut pâna în zilele de astazi. Fecioara le-a dezvaluit pastorasilor toata suferinta si martiriul pe care „cei buni” aveau sa-l îndure din cauza pacatului si a nelegiuirilor lumii. În aceasta persecutie, întrevedem cu claritate suprimarea Bisericii Greco-Catolice, moartea de martir a Episcopilor nostri si, alaturi de ei, a atâtor preoti, calugari, calugarite si credinciosi. Îi multumim Sfintei Fecioare pentru acesti 100 de ani în care Ea a aratat ca este prezenta într-un chip deosebit alaturi de noi si celebram, cu întreaga Biserica, acest eveniment, prin pelerinajul unei statui a Maicii Domnului de la Fatima, care va vizita protopopiatele noastre! Nu toti vom reusi sa mergem pelerini la Fatima…; însa Ea, Fecioara Preasfânta, devine Peregrina spre noi, vine Ea însasi sa ne viziteze. Daca priceasna pe care o stim cu totii spune: „Am venit, Maicuta, sa te mai vedem,/ Sa-ti spunem necazul care-l mai avem”, în aceasta situatie vine Maicuta însasi sa ne gaseasca acolo unde ne aflam!”
Duminica, 07 mai 2017, dupa Sfintele Liturghii celebrate în Catedrala „Sfântul Nicolae” au avut loc momente de rugaciune de consacrare catre Fecioara de la Fatima.