„Preasfintitul Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, s-a adresat într-o scrisoare deschisa Preasfintitului Sofronie, episcop ortodox de Oradea, pe data de 2 mai, solicitându-i sa intervina personal „pentru a calma reprezentantii Bisericii Ortodoxe din localitatea Vasad si pentru a reinstaura pacea interconfesionala si buna întelegere în localitate”.
Situatia conflictuala dintre ortodocsi si greco-catolici la Vasad s-a iscat datorita faptului ca reprezentantii Bisericii Ortodoxe incita credinciosii ortodocsi din localitate sa se opuna intrarii greco-catolicilor în biserica pe care au câstigat-o în instanta în urma unei hotarâri definitive si irevocabile.
Greco-catolicii au fost nevoiti sa apeleze la justitie ca sa poata intra în biserica greco-catolica confiscata în 1948 si data Bisericii Ortodoxe Române deoarece, în decursul anilor de la caderea regimului comunist, partea ortodoxa a refuzat sistematic acceptarea solutiei practice ca ambele culte sa foloseasca biserica greco-catolica în mod alternativ.
„Stiti bine ca la biserica greco-catolica Sfântul Gheorghe din Oradea, de 10 ani ortodocsii si greco-catolicii celebreaza în aceeasi biserica la ore alternative si este pace si buna întelegere între oameni”, a aratat episcopul Virgil Bercea în scrisoarea sa.
„În Occident românii ortodocsi celebreaza în sute si sute de biserici catolice fara nici o problema. De ce la Vasad nu se doreste pacea interconfesionala?” a întrebat episcopul greco-catolic.
Pe data de 5 aprilie 2012, înainte de Pasti, greco-catolicii au încercat sa intre în biserica cu un executor judecatoresc si au fost agresati fizic.
Ulterior, pe data de 19 aprilie 2012, partea ortodoxa a semnat în fata executorului judecatoresc un proces verbal în care se angaja ca îi va lasa pe greco-catolici sa intre în biserica în data de 26 aprilie, orele 10:00.
La data stabilita, pe 26 aprilie, însa, când reprezentantii greco-catolici s-au deplasat cu executorul la fata locului, reprezentantii Bisericii Ortodoxe au strâns zeci de persoane, inclusiv copii, pe care i-au postat la intrarea în curtea bisericii, pentru a opri din nou intrarea greco-catolicilor în biserica.
Aceasta atitudine de ostilitate promovata de reprezentantii Bisericii Ortodoxe creeaza o situatie tensionata între ortodocsi si greco-catolici, tulburând frateasca convietuire a localnicilor din Vasad.
„În numele Domnului Isus Cristos rastignit si înviat va rog sa interveniti pentru a reinstaura pacea interconfesionala la Vasad astfel încât oamenii sa poata trai ca fratii, în buna întelegere unii cu altii”, si-a încheiat episcopul Virgil Bercea scrisoarea adresata episcopului Sofronie.

Pentru cei interesati, redam în continuare continutul scrisorii episcopului greco-catolic:

Nr. 429 / 02.05.2012

Preasfintiei Sale, Preasfintitului
SOFRONIE
Episcopul Oradiei

Preasfintite Parinte,
Ma adresez Preasfintiei Voastre sa interveniti personal pentru a calma reprezentantii Bisericii Ortodoxe din localitatea Vasad si pentru a reinstaura pacea interconfesionala si buna întelegere în localitate.
Dupa cum stiti, datorita faptului ca greco-catolicii din localitate nu au fost lasati de partea ortodoxa sa se roage în biserica greco-catolica confiscata în 1948, am fost nevoiti sa deschidem proces pentru recuperarea bisericii, proces pe care l-am câstigat. Atât înainte de deschiderea procesului, cât si dupa câstigarea acestuia, am transmis în repetate rânduri reprezentantilor Bisericii Ortodoxe ca nu dorim sa-i scoatem pe fratii nostri, credinciosii ortodocsi, din biserica. Suntem convinsi ca biserica din localitate poate fi folosita alternativ de ambele culte.
Cu toate acestea, reprezentantii Bisericii Ortodoxe continua sa instige lumea la actiuni anti-sociale, opozitie la aplicarea legii, cautând prin orice mijloace sa-i opreasca pe greco-catolici sa intre în biserica.
Stiti bine ca la biserica greco-catolica Sfântul Gheorghe din Oradea, de 10 ani ortodocsii si greco-catolicii celebreaza în aceeasi biserica la ore alternative si este pace si buna întelegere între oameni. În Occident românii ortodocsi celebreaza în sute si sute de biserici catolice fara nici o problema.
De ce la Vasad nu se doreste pacea interconfesionala?
În numele Domnului Isus Cristos rastignit si înviat va rog sa interveniti pentru a reinstaura pacea interconfesionala la Vasad astfel încât oamenii sa poata trai ca fratii, în buna întelegere unii cu altii.

† Virgil Bercea