„Sâmbata, 26, si duminica, 27 februarie, a avut loc în doua sate, situate pe o colina: Petritoli (FM) si Carassai (AP), o initiativa interesanta de doua zile pentru prietenia italo-româna.
Initiativa a fost promovata de catre asociatia misionara „ALOE Onlus” din Fermo, în colaborare cu parohia Carassai, care de doi ani a introdus, în cadrul „Saptamânii de rugaciune pentru unitatea crestinilor”, valorizarea diversitatilor istorice, în sânul Bisericii Catolice, cu celebrarea Euharistiei în riturile orientale.
Protagonistul celor doua zile a fost Parintele Robert Romulus Popa, un tânar preot din România de rit greco-catolic, care de doi ani îsi desfasoara activitatea în Arhidieceza din Milano ca duhovnic în diaspora româna greco-catolica. Initiativa a prevazut un program de întâlniri, printre care Sfânta Liturghie a Sf. Ioan Gura de Aur, la biserica parohiala Carassai a ocupat locul central. La slujba au luat parte foarte multi români greco-catolici, care au reusit, pentru prima data în absolut, sa traiasca din nou emotiile traditiei lor religioase în aceasta tara, care pentru ei este înca o tara straina. Am vazut multi oameni plângând în timpul Liturghiei si în cele din urma, Pr. Robert a fost retinut pentru mult timp în biserica de catre conationalii sai, care i-au cerut Sacramentul Spovezii sau un cuvânt de mângâiere. Parintele paroh, Gabriel Moroncini a pregatit o brosura speciala cu texte în limba italiana si româna, ca sa înlesneasca participarea atât a italienilor cât si a românilor la Sfânta Slujba care a fost cântata de la început pâna la sfârsit, conform traditiei din Europa de Rasarit. Ca sa dea raspunsurile preotului Robert, au venit doi studenti ai Colegiului Pio Romeno din Roma, Bode Florin Mircea si Fodor Andrei, deoarece ansamblul credinciosilor, în acest caz, nu ar fi fost în stare sa faca fata, ca si în conditiile normale de participare la celebrare.
Aceeasi intensa participare s-a observat si dupa-amiaza, la Sala de Consiliu a orasului Carassai cu prezenta diferitelor autoritati: reprezentanti ai Consiliului Municipal, al Vicarului General al Diecezei de Fermo, pr. Pietro Orazi si mai ales a consulului onorar al României, domnul George Teseleanu, venit special de la Ancona. Sala de consiliu era plina în mare parte de români, chiar si cu o buna participare a cetatenilor din ambele tari. Iata temele propuse de catre români. Pr Robert R. Popa – despre „cooperarea între Biserica Catolica italiana de rit latin si cea greco-catolica”- si Consulul României – care s-au împletit cu reflectiile reprezentantilor Diecezei, Administratiei, promotorilor initiativei, si acelor ale diferitelor interventii ale publicului. în afara de aceste teme s-a ivit – si în fel diferit, necesitatea de a cauta o noua cultura, o noua societate, o noua politica, o noua cetatenie si o noua Biserica care sa valorifice si integreze diferentele, izvor de osmoza si de îmbogatire reciproca. Domnul Consul a vorbit prin telefon cu Preasfintitul Virgil Bercea, episcop greco-catolic al Eparhiei de Oradea, în România, însarcinat de catre Sfântul Sinod al Bisericii Greco-Catolice ca responsabil pentru diaspora din Europa Occidentala. Preasfintia Sa i-a felicitat pe organizatorii evenimentului, multumindu-le pentru atentia fata de conationali.
Pentru localnici, cea mai interesanta curiozitate a evenimentului a fost faptului ca Parintele Robert Popa este casatorit. La întâlnire a luat parte si sotia lui, doamna Camelia Popa, desi foarte ocupata cu Dominic, pruncul lor, foarte vioi de 15 luni. Sedinta care s-a desfasurat sâmbata dupa-amiaza la Petritoli având ca tema „Experienta mea de preot român în Italia” a fost un prilej de a reflecta, dintr-o perspectiva istorica, despre aceasta importanta traditie a Bisericii Greco-Catolice.
Organizatorii evenimentului au iesit din aceasta experienta cu convingerea ferma de fi priceput o cerere din partea comunitatii românesti atât numeroasa în zona mentionata, si apoi cu determinarea de a continua activitatea prin initiative potrivite. Dupa cum a aratat Monseniorul Pietro Orazi, vicar general al Diecezei, „de o lunga perioada vorbim despre pastorala a migratilor, care o data privea emigrarea italienilor în strainatate, iar acum ar trebui sa se priveasca imigrarea strainilor în Italia, dar pâna în prezent, s-a facut foarte putin ca sa nu spunem nimic, evenimentul de fata ofera o prima încercare concreta pentru înfaptuirea ei”.
Traducerea: prof. Giuseppe Munarini
Autor: Franco Pignotti
„Întâlniri italo-române la Petritoli si Carassai, Italia”,
