Cluj-Napoca, nr. 82/05.05.2017

CRISTOS A ÎNVIAT!

Vizita Papei Francisc în România, familia si educatia tinerelor generatii au fost câteva dintre temele abordate de episcopii romano-catolici si greco-catolici din România în cadrul sesiunii plenare a Conferintei Episcopilor din România (CER). Lucrarile au avut loc în zilele de 3-5 mai 2017, fiind gazduite la Cluj-Napoca, de Eparhia Greco-Catolica de Cluj-Gherla, care a organizat si programul de rugaciune al ierarhilor.
Dupa ce în toamna trecuta CER i-a transmis Suveranului Pontif o invitatie oficiala de a veni în tara noastra, câtiva episcopi l-au invitat si personal pe Papa în diecezele si eparhiile pe care le pastoresc, pentru a vizita comunitati semnificative si locuri de pelerinaj, precum Blaj, Sumuleu-Ciuc, Maria Radna, Bacau. În cadrul întâlnirii dintre Nuntiul Apostolic si episcopii catolici, Mons. Muary Buendìa le-a transmis acestora ca Sfântul Parinte doreste sa vina în tara noastra, într-o vizita pusa sub semnul unitatii.
Referindu-se la centenarul aparitiilor Sfintei Fecioare Maria la Fatima (Portugalia), episcopii au discutat despre celebrarea si de catre Biserica Catolica din România a Jubileului aparitiilor. Ca urmare, în perioada 13 mai – 13 octombrie a.c., în diecezele si eparhiile din tara vor avea loc diferite initiative si rugaciuni de consacrare a tarii noastre si a comunitatilor catolice Maicii Domnului.
În dorinta de a apara si promova adevarul despre casatorie si familie, episcopii au reafirmat, într-o scrisoare deschisa, necesitatea revizuirii art. 48, alin. 1 din Constitutia României. Ierarhii reitereaza, astfel, „ca înlocuirea termenului soti din actuala Constitutie cu sintagma un barbat si o femeie reflecta cu mai mare claritate modul de întelegere a ceea ce este casatoria crestina si familia în România”.
În cadrul sesiunilor de lucru, episcopii au dezbatut si unele aspecte referitoare la educatie. În doua scrisori adresate Ministrului Educatiei Nationale, ierarhii catolici îsi manifesta dorinta de dialog cu reprezentantii Statului, pentru solutionarea, printr-un dialog deschis, a unor teme care nu si-au gasit înca o rezolvare integrala în legislatia actuala. Printre acestea se numara predarea religiei în scoala, statutul liceelor teologice, învatamântul confesional, examenul de Bacalaureat, unele aspecte legate de structura anului scolar si de respectarea zilelor de sarbatoare religioasa, consiliul de administratie din unitatile de învatamânt preuniversitar etc. Episcopii amintesc, totodata, ca pâna acum Biserica Catolica a înaintat, în mai multe rânduri, propuneri legislative pertinente, care „nu au fost întelese si valorificate din cauza lipsei de dialog”.
Episcopii au discutat si despre activitatea tineretului catolic din tara noastra în cadrul grupurilor de cercetasi, precum si în cadrul asociatiilor de actiune catolica. De asemenea, au abordat tema participarii delegatiei României la Simpozionul organizat la Barcelona, în luna martie a.c., în vederea pregatirii Sinodului despre tineri, convocat de Papa Francisc, care se va desfasura în 2018, având ca tema: „Tinerii, credinta si discernamântul vocational”.
Un alt subiect abordat de episcopi, aflat mereu pe agenda de lucru a CER si ramas înca nerezolvat, a fost cel referitor la retrocedarea bunurilor care au apartinut Bisericii. De asemenea, ierarhii au analizat rapoartele de activitate ale Confederatiei Caritas România, a Asociatiei Medicilor Catolici din România si a Operelor Misionare Pontificale din România, si au luat act de buna desfasurare a Olimpiadei nationale la religie, pentru cultul romano-catolic si greco-catolic, care a avut loc la Timisoara, în perioada 25-28 aprilie a.c.
Episcopii au stabilit ca urmatoarea sesiune plenara a CER sa se desfasoare la Iasi, în perioada 18-20 septembrie 2017.
Conferinta Episcopilor din România îi reuneste pe toti episcopii romano-catolici si greco-catolici din România si exprima unitatea Bisericii locale si uniunea intima cu urmasul lui Petru, Sfântul Parinte. Episcopii catolici din România se întrunesc de doua ori pe an în sesiune ordinara, primavara si toamna.

Pr. Francisc Ungureanu

Secretar General