„Tribunalul Bihor a hotarât în seara zilei de 16 decembrie, dupa 7 ore de audieri si mai multe ore de deliberari, cercetarea în libertate a administratorului Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Constantin Mircea Ovidiu Mihaila, dupa ce acesta fusese retinut pentru 24 de ore de catre DNA, Serviciului Teritorial Oradea.
În acelasi caz, Tribunalul Bihor a decis cercetarea în stare de arest pentru 30 de zile a primarului Municipiului Beius, Domocos Adrian Nicolae.
Pe lânga detinerea ilegala de arme neletale si munitie, conform comunicatului DNA din 15 decembrie 2014, primarul din Beius este acuzat ca:
– “În perioada 2011-2014 […] a pretins si primit de la o persoana din conducerea Bisericii Greco-Catolice Beius, un imobil, proprietatea bisericii, cu titlu de concesiune pentru o perioada de 29 ani, în favoarea societatii comerciale SC Alge Dom Com SRL Beius.”
– “În perioada iunie-august 2014 […] a pretins si primit de la inculpatul Constantin Mircea Ovidiu Mihaila, administrator al Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolica, Oradea, un imobil, proprietatea bisericii, printr-un contract de parteneriat pe o perioada de 25+5 ani, în favoarea aceleiasi societati comerciale pe care o controla.”
Comunicatul DNA nu mentioneaza numele celui care a facut contractul din 2011, însa Episcopia Greco-Catolica de Oradea a aratat, în comunicatul din 16 decembrie 2014, ca e vorba de Ioan Mada, fost preot la Beius.
În 2011, Ioan Mada, protopop greco-catolic de Beius la acea vreme, a oferit firmei SC Alge Dom Com SRL Beius – în termeni defavorabili Bisericii – un imobil, aflat pe raza Municipiului Beius, ce apartine de drept Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Mada Ioan a facut întelegerea cu firma respectiva fara anuntarea în prealabil si fara aprobarea Episcopiei.
Contractul a fost descoperit în iunie 2014, când Constantin Mircea Ovidiu Mihaila, administratorul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, a condus un control la Beius din partea Episcopiei, ocazie cu care s-a constatat ca se lucreaza la imobilul în cauza si asa s-a aflat despre acel contract întocmit în 2011 de preotul Ioan Mada.
În urma analizarii contractului s-a constatat ca acesta era în defavoarea proprietarului de drept, Episcopia Greco-Catolica de Oradea, si ca s-a facut fara aprobarea Episcopiei.
Preotul Ioan Mada solicitase de la firma în cauza o chirie de 250 de lei pe luna, sau 3.000 de lei pe an, pe o perioada de 29 + 14,5 ani, pentru un imobil de 353 de metri patrati aflat în centrul Municipiului Beius, Calea Bihorului nr. 14-16.
Episcopia a notificat administratorul SC Alge Dom Com SRL Beius, Pop Raveca, sa se prezinte pe data de 18 iunie 2014 la Episcopie pentru rezilierea pe cale amiabila a contractului întocmit de preotul Ioan Mada.
Dat fiind ca firma SC Alge Dom Com SRL Beius deja investise bani în lucrari de reparare a imobilului respectiv, Episcopia Greco-Catolica de Oradea – de buna credinta – a anuntat firma în cauza ca e gata sa pastreze colaborarea de ordin comercial, dar cu aplicarea unor prevederi care sa fie si în favoarea proprietarului, nu numai a chiriasului.
În acest sens a fost semnat un nou contract de parteneriat pe o perioada de 25 de ani, cu posibilitate de prelungire pe înca 5 ani. Contravaloarea contractului a fost stabilita la 30% din valoarea cu care partenerul, firma SC Alge Dom Com SRL Beius, va închiria imobilul dupa reabilitarea acestuia facuta din banii proprii.
Pe data de 1 decembrie 2014, în urma controlului intern al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, preotul Ioan Mada din Beius a fost demis din functie si i s-a desfacut contractul de munca.
Din informatiile pe care le detinem, Ioan Mada a facut în urma cu câteva zile un autodenunt la DNA, acuzându-l pe administratorul Episcopiei, Constantin Mircea Ovidiu Mihaila, de acte de coruptie în favoarea primarului din Beius.
Sub aceste acuzatii, dupa cum rezulta din comunicatul DNA, administratorul Episcopiei Constantin Mircea Ovidiu Mihaila a fost retinut pe 15 decembrie pentru 24 de ore, iar pe data de 16 decembrie Tribunalul Bihor a decis cercetarea acestuia în libertate.
Episcopia Greco-Catolica de Oradea împartaseste întru totul principiul DNA “ca punerea în miscare a actiunii penale […] nu poate, în nici o situatie, sa înfrânga principiul prezumtiei de nevinovatie” a unei persoane acuzate.
Episcopia Greco-Catolica de Oradea are încredere în sistemul de justitie din Romania si pune la dispozitia organelor de ancheta orice documente i se solicita pentru ca adevarul sa iasa la iveala în acest caz.
Episcopia Greco-Catolica de Oradea spera în judecarea acestui caz cu celeritate, pentru a afla daca vreun reprezentant al ei, preot sau nu, s-a folosit de calitatea pe care o are pentru a înstraina sau folosi bunurile Bisericii în folos propriu.
Episcopia Greco-Catolica de Oradea va continua auditul intern pentru a vedea modul cum au fost administrate restul proprietatilor de pe raza Municipiului Beius.
Episcopia Greco-Catolica de Oradea manifesta toleranta zero fata de cei care profita de încrederea care li s-a acordat în Biserica, iar în cazul în care o persoana angajata a Episcopiei, indiferent ca este preot sau nu, s-a folosit de bunurile Episcopiei pentru foloase proprii necuvenite va suferi rigorile legii.