„Din 2003 s-a reluat pelerinajul anual de 7 si 8 septembrie la Bazilica Minor închinata Sfintei Fecioare Maria de la Radna, Judetul Arad, organizat de tertiarii franciscani de la Manastirea Sfânta Maria din Oradea.
Chiar daca greutatile vietii fac ca numarul pelerinilor sa scada, cei care vin sa multumeasca Maicii Domnului pentru harurile primite, pentru sanatatea si pacea din familie, sunt mereu prezenti.
Dupa rugaciunea facuta la crucifixul mare din curte, unde am lasat prima coronita de flori cu tricolor românesc, am ajuns la grota care seamana cu cea de la Lourdes, unde ne-am rugat Sfintei Fecioare pentru familie, preotii si românii de pretutindeni.
Am intrat în marea si frumoasa biserica cu prapurii nostri si Crucea Domnului Isus, purtata de tinerii ministranti Darius Somolan, Claudiu Baiduc si Fratele Francisc, unde am participat la Sfânta Liturghie Greco-Catolica, iar apoi pe dealul special amenajat în spatele manastirii, la calea sfintei cruci. La finalul ei am lasat la capela rastignirii, unde apostolul Ioan si Maria Îndurerata îl jelesc pe Domnul Isus pentru sacrificiul oferit noua, omenirii de ieri si de azi, o mica coroana de flori si inimile noastre totodata.
La coborârea de pe Golgota, preotii si credinciosii din Oradea, Sântandrei, Nojorid si Sititelec au închinat un manunchi de rugaciuni fierbinti, lumânari aprinse si prescuri curate pentru cei dragi, repausati din familie sau biserica. La Capela Sfintei Elisabeta la altar, unde se pastreaza si chipul Parintelui Damian Blajut si a doamnei preotese Dragomir ca aducere aminte, s-a lasat ultima coronita de flori cu rugaciunile noastre de recunostinta si ajutor. A urmat Paraclisul închinat Maicii Domnului, petrecut în Parcul Maria si apoi programul de voie.
Biserica a fost plina mereu de crestini bulgari, germani, maghiari, croati, sârbi, care au celebrat în comun sau pe rând, Sfinte Liturghii, rozarii, adoratii si cântari mariane, acompaniate de orga si coruri ad-hoc. Asa am simtit cu totii unitatea în diversitate, liantul fiind iubirea lui Hristos si a aproapelui.
A doua zi la ora zece, am participat la Liturghia Greco-Catolica oficiata de preotii Dragomir, Torjoc, Soptea si un preot din Siria, în fata statuii minunate, Maria cu Pruncul Isus, având o vreme superba. Apoi in bazilica, cei doi episcopi catolici de Oradea si Timisoara, au sfintit crucile noi ce se vor monta pe turnurile reabilitate ale bisericii si ne-au dat binecuvântarea pelerinajului.
Ne-am bucurat când, la Grota Mariei, la ora doua, s-au întâlnit cele doua grupuri de pelerini oradeni, români si maghiari, formând Oradea mare cu preotii si episcopul lor.
Multumind Domnului Isus si Maicii sale, înca o data pentru tot si pentru toate, am pornit spre casa cu sufletul plin si gândul senin.
Ca rasplata, domnul ne-a aratat fata sa împodobita cu un minunat curcubeu ca sa nu uitam ca ne iubeste si ca ne asteapta mereu…