„"Actiunea Catolica este misiune cu toti si pentru toti". Sub aceasta tema, Forumul International al Actiunii Catolice (FIAC) si Actiunea Catolica Italiana, în colaborare cu Dicasterul pentru Laici, Familie si Viata, vor organiza, în Aula Sinodului de la Vatican, Congresul International al Actiunii Catolice si Adunarea generala FIAC, în 27 si 28 aprilie 2017. Din Dieceza de Iasi vor participa: Preasfintitul Petru Gherghel si pr. Cornel Cadar, ca invitati, pr. Felix Roca, asistentul spiritual al Actiunii Catolice din România, Anca Frona, presedinte al Actiunii Catolice din România, Adriana Ianus, vicepresedinte pentru sectorul tineri al Actiunii Catolice din România, si Cristina Mare, presedinte al Actiunii Catolice din Dieceza de Iasi.
Congresul se va deschide la 27 aprilie cu o sfânta Liturghie în bazilica "Sfântul Petru", prezidata de Em. Sa Card. Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului. La congres va fi prezent si Sfântul Parinte, care se va adresa Actiunii Catolice din lumea întreaga.
În a treia sesiune a lucrarilor, din prima zi, Oana Tuduce, reprezentanta Actiunii Catolice din România, va sustine conferinta "Evanghelizatori cu Duhul. Pedagogia Actiunii Catolice, scoala de unitate".
Începând de vineri, 28 aprilie, Forumul International al Actiunii Catolice se va reuni, la "Casa Tra Noi", la Roma, per a VII-a Adunare electiva FIAC, chemata sa aleaga sa aleaga membrii noului Secretariat.
În ultima zi, duminica, 30 aprilie, în program este sarbatorirea celor 150 de ani ai Actiunii Catolice din Italia, în Piata "Sfântul Petru", eveniment la care va participa si papa Francisc, care va sustine o interventie, urmata de recitarea rugaciunii "Regina coeli". Celebrarile pentru cei 150 de ani ai Actiunii Catolice din Italia vor continua cu alte initiative si întâlniri inclusiv pe parcursul anului 2018.
Programul congresului Actiunii Catolice 2017 si alte detalii sunt disponibile pe site-ul dedicat al acestui eveniment: congress2017.catholicactionforum.org
Congresul anterior a fost în anul 2004, între 31 august si 5 septembrie, la Roma-Loreto, cu tema "Duc in altum, Actiune Catolica. Sa ai curajul viitorului", la care a fost prezenta si o delegatie din România.

*
Logoul congresului din 2017 a fost desenat cu obiectivul de a da marturie, cu linii simple si culori care reprezinta fiecare dintre continente, despre o Actiune Catolica prezenta în lume si "în iesire" misionara, al carui centru este întotdeauna Isus, reprezentat în cruce si asumând programul pastoral pe care papa Francisc l-a trasat în exortatia apostolica Evangelii gaudium, evidentiat în miscarea sagetii care se îndreapta în afara în prima tusa si în deschiderea liniilor în ansamblul lor.
Aceste linii traseaza lumea urmând meridianele si paralele. Verdele reprezinta Africa, rosul America, albastrul Oceania, galbenul Asia si albul Europa. În fiecare din continente AC este prezenta cu expresii diverse, cu acest nume sau cu alt nume, însa constituita de cele patru note caracteristice luate toate împreuna dupa definitia Conciliului Vatican II (AA, 20).
Completeaza logoul tema congresului: "Actiunea Catolica este misiune cu toti si pentru toti", cu referire la paragraful 273 din Evangelii gaudium, pentru ca vrem sa fim misiune în inima poporului, oferind toata dinamica vietii noastre asociative rodnice în Biserica, mister de comuniune misionara, si în societate.

Sursa: http://www.ercis.ro