„Fete bisericesti, istorici si oradeni interesati de istorie au participat, joi, la vernisarea unei noi expozitii dedicate Centenarului, în Muzeul Orasului Oradea – Complex Cultural.
Este vorba despre o expozitie itineranta, ce cuprinde obiecte originale apartinând unor persoane care au contat în procesul Marii Uniri, respectiv fotografii si harti. Aceasta este organizata de Asociatia culturala pictor Octavian Smigelschi, alaturi de Muzeul Orasului Oradea – Complex Cultural, Episcopia Greco-Catolica Oradea, Episcopia Greco-Catolica Cluj, Gherla, Biblioteca Judeteana ASTRA, Arhivele Statului – Sibiu, Parohia Greco-Catolica Badacini, Muzeul National Bruckenthal si Asociatiunea ASTRA. Oradea este al patrulea oras în care poposeste expozitia, ea fiind inaugurata pâna acum în Sibiu, Bistrita si Cluj-Napoca.
În cuvintele adresate celor prezenti, reprezentantii Muzeului Orasului Oradea au amintit despre colaborari si despre importanta expozitiei. Astfel, directorul institutiei, Angela Lupsea, a transmis multumiri colaboratorilor, amintind ca Muzeul se afla în plin proces de acreditare si ca ar fi de dorit o mai strânsa colaborare cu institutiile scolare, astfel încât elevii sa vina în numar cât mai mare la Cetate. Ioan Ciorba, director adjunct, a aratat la rândul sau ca expozitia „gazduieste obiecte ale unor persoane importante ale Marii Uniri, referinte ale unor istorici din perioada interbelica precum Silviu Dragomir si Ioan Lupas, (…) albumul lui Samuil Mârza, unicul fotograf de la Alba Iulia”.
Curatorul expozitiei este dr. Alexandru Chituta. În cuvântarea sa, acesta le-a aratat celor prezenti ca „este singura expozitie itineranta cu obiecte personale, iar nu fotografii si fotocopii, care circula acum prin tara. (…) Pe lânga manuscrisele inedite ale lui Ioan Lupas si Silviu Dragomir (…) avem ziarul „Alba-Iulia”, tiparit în noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie, în care este invocata sosirea delegatilor la Alba (…) dar si un manifest împortiva Unirii si doua credentiale”. În cadrul expozitiei mai gasim obiecte personale ale lui Iuliu Maniu, dar si imagini de la primirea generalului Berthelot în Sibiu, în anul 1919.
Expozitia va ramâne deschisa pâna la finalul lunii octombrie, în Corpul B al Palatului Princiar, etajul II, sala 11. Aceasta, împreuna cu celelalte expozitii, se poate vizita de marti pâna duminica, între orele 10:00-18:00.

Sursa: https://www.ebihoreanul.ro