„Primeste acest Odor si-l pastreaza pe el pâna la a doua venire a Domnului si Dumnezeului nostru Isus Cristos, când are sa-l ceara de la tine înapoi”

În Duminica „Samariteanului Milostiv” în Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea a avut loc un moment solemn pentru parintele diacon Mirel Demian, care prin punerea mâinilor Preasfintiei Sale Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea si prin rugaciune a fost hirotonit preot. Alaturi de Preasfintitul Parinte Virgil a slujit si Excelenta Sa Vincent Dollmann, episcop auxiliar de Strasbourg, prezent în aceste zile la Oradea cu ocazia întâlnirii mondiale a profesorilor catolici.
Parintele Mirel-Mihai Demian s-a nascut în data de 7 februarie 1987 la Negresti-Oas, judetul Satu-Mare. Între anii 2001-2005 a fost elev al Liceului Teoretic Negresti-Oas. Dupa absolvirea liceului a urmat cursurile Facultatii de Sociologie si Psihologie, specializarea Antropologie, din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. În perioada 2008-2012 a urmat cursurile Facultatii de Teologie Greco-Catolica, departamentul Oradea, din cadrul Universitatii ,,Babes-Bolyai”, nivel licenta si master între 2009-2011. Dupa terminarea studiilor în tara a absolvit un Master în Liturgica la Institutul Pontifical Oriental din Roma, fiind alumn al Colegiului Pontifical Pio Romeno. Actualmente este doctorand în cadrul Institutul Pontifical Oriental din Roma. Este casatorit din 30 august 2015. A fost hirotonit diacon pe 19 martie 2017, în Catedrala Sfântul Nicolae.

În cuvântul de învatatura adresat credinciosilor, Preasfintia Sa a vorbit despre: „samariteanul milostiv care ramâne pentru fiecare dintre noi un model”. De asemenea Preasfintia Sa a precizat ca „pentru Sfintii Parinti lucrurile sunt foarte precise: omul este Adam, Ierusalimul este Paradisul, Ierihonul este lumea în care traim, tâlharii sunt puterile diavolului, preotul care trece pe lânga cel ranit este Legea Veche, levitul îi reprezinta pe profeti, samariteanul este însusi Isus Cristos, cel care îl duce la casa de oaspeti, casa care este Biserica”.

Referitor la momentul solemn pentru parintele Mirel, Preasfintia Sa a amintit faptul ca: „dânsul face acest mare pas, paseste catre preotie, la chemarea Domnului. Prin hirotonire el este trimis în numele lui Cristos în lume ca sa predice Evanghelia cu vreme si fara de vreme, sa celebreze Sfintele Sacramente, sa fie pastorul cel bun al credinciosilor, care devine bunul samaritean.”

La momentul potrivit, dupa rânduiala hirotonirii a urmat învesmântarea noului preot, iar la sfârsitul Sfintei Liturghii, parintele Mirel a oferit binecuvântarea sa Preasfintitilor episcopi, familiei dânsului, credinciosilor din Bixad, Beliu si Valea lui Mihai si tuturor celor prezenti.