„Joi, 20 aprilie 2017, la ora 10.00, în Sala Consistoriului din Palatul Apostolic, Sfântul Parinte a prezidat celebrarea rugaciunii canonice a Orei a Treia si consistoriul ordinar public pentru canonizarea urmatorilor 36 de Fericiti: Andrei de Soveral, Ambroziu Ferro, preoti diecezani, si Matei Moreira, laic, si alti 27 de însotitori, martiri; Cristofor, Anton si Ioan, adolescenti, martiri; Faustin Miguez, preot, fondator; Anghel din Acri (Luca Anton Falcone), preot, din Ordinul Fratilor Minori Capucini; în fine, Francisc Marto si Iacinta Marto, frati copii, care au primit aparitiile Maicii Domnului la Fatima în 1917. Francisc si Iacinta Marto vor fi canonizati de papa Francisc la Fatima în 13 mai a.c., cu ocazia calatoriei sale apostolice în Portugalia programata pe 12-13 mai 2017. Ceilalti Fericiti vor fi canonizati de Suveranul Pontif duminica, 15 octombrie 2017, în Piata Sfântul Petru.
Radio Vatican l-a contactat pe profesorul Antonino Grasso, expert în mariologie, în legatura cu canonizarea celor doi copii, Francisc si Iacinta, care împreuna cu sora Lucia Dos Santos au avut în urma cu o suta de ani aparitiile Fecioarei Maria la Fatima:
Prof. A. Grasso: ”Toate sunt legate de misterul, aparitiile si mesajul de la Fatima. Când vizionarii dau marturie prin viata lor ca urmeaza indicatiile mesajului Fecioarei si ajung pe ce cele mai înalte culmi ale sfinteniei, este clar ca sunt o marturie concreta a veridicitatii aparitiilor despre care vorbesc. Canonizarea celor doi pastorasi este importanta pentru ca ei, odata ce au primit mesajul Fecioarei, l-au pus în practica în scurta lor viata, urmând mai ales indicatiile Fecioarei care le cerea sa se roage pentru pace si, în mod special, sa se sacrifice pentru cei pacatosi. (…) Într-una din aparitii, Fecioara Maria a spus ca multe suflete mergeau în iad, aratându-le aspectul dramatic ale acestei realitati. Prin urmare, pastorasii si-au oferit viata, toate sacrificiile si suferinta bolilor pentru a salva cât mai multe suflete. Prin sfintenia vietii lor, ei au dat marturie pentru autenticitatea mesajului si a aparitiilor Fecioarei”.
Prin ce se caracterizeaza spiritualitatea celor doi copii de la Fatima care urmeaza sa fie canonizati?
Prof. A. Grasso: ”Iacinta cultiva trei iubiri: Euharistia, inima neprihanita a Mariei si Sfântul Parinte. Este foarte generoasa în a se mortifica. Purta la brâu o frânghie ca pocainta pâna când, temându-se sa fie descoperita, câteva zile dupa ce s-a îmbolnavit, i-a dat-o pe ascuns Luciei care a ars-o. Se aseza pe pamânt sau pe o piatra si, în reculegere, începea sa repete: «Câta neplacere simt pentru sufletele care merg în iad!». Din acest motiv, plângea, se ruga si se sacrifica în continuu pentru ele. Pentru cei pacatosi, Iacinta a acceptat boala, alimentele si medicamentele pentru care avea o repulsie, sacrificiul de a se separa de familie, de a merge în diferite spitale si chiar ceea ce o înfricosa cel mai tare: ideea de a muri singura, lucru care, de fapt, s-a si întâmplat. La rândul sau, Francisc, a fost foarte impresionat spiritual de compasiunea fata de suferinta celorlalti. Nu rareori era surprins de verisorii sai în spatele unui paravan sau al unui gard unde, pe ascuns, se refugia în genunchi sa se roage sau sa se gândeasca la Isus, fiind trist, dupa cum spunea, din cauza marelui numar de pacate. Rugându-se si facând pocainta pentru mântuirea sufletelor care îl ofensau pe Dumnezeu, Francisc se simtea atras de iubirea divina, marea lui preocupare fiind aceea de a-i aduce mângâiere Domnului nostru. Putem spune, asadar, ca sfintenia celor doi pastorasi a fost o confirmare si a vitalitatii mântuitoare si a actualitatii mesajului pe care l-au primit de la Fecioara Maria”.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va