„Festivitatile dedicate împlinirii a 98 de ani de la eliberarea Oradiei de catre trupele române s-au desfasurat ieri, la Biserica cu Luna, unde a fost oficiat un Te Deum, si la bustul generalului Traian Mosoiu, situat în fata fostei Garnizoane Oradea. Vremea nefavorabila a redus mult din prezenta oradenilor, spre deosebire de alti ani asistenta nefiind la fel de numeroasa.

În 20 aprilie 1919, trupele române au intrat în Oradea, în frunte cu generalul Traian Mosoiu. Acest eveniment important în istoria locului a fost marcat prin festivitati organizate de municipalitate, în colaborare cu Garnizoana, si au debutat la ora 12.00, la Biserica cu Luna, unde un sobor de preoti, condus de protopopul Oradiei, Dorel Octavian Rus, a oficiat un Te Deum. La slujba au fost prezenti atât episcopul ortodox Sofronie Drincec, cât si cel greco-catolic, Virgil Bercea. La final, participantii s-au deplasat în alai, pe strada Avram Iancu, pâna la bustul generalului Traian Mosoiu de lânga Parcul Balcescu, unde s-a desfasurat, conform traditiei, ceremonialul militar. La festivitati au fost prezente cadre militare active, în retragere si în rezerva, reprezentanti ai institutiilor publice, ai asociatiilor patronale, precum si oficialitati – prefectul Claudiu Pop, vicepresedintele Consiliului Judetean, Ioan Mang, primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Mircea Malan si Florin Birta, senatorul Cornel Popa, deputatii Gavrila Ghilea si Ioan Cupsa.

Rimler Károly, un primar de isprava
Primarul Ilie Bolojan le-a vorbit celor prezenti despre semnificatia si importanta zilei de 20 aprilie pentru oradeni. În discursul sau, primarul Oradiei a vorbit despre rolul pe care l-au avut primarul de la acea vreme, Rimler Károly, si generalul Traian Mosoiu, în evenimentele desfasurate în 20 aprilie 2019 în Oradea. El a mentionat ca Rimler Károly a fost unul dintre cei mai importanti primari ai municipiului Oradea, în timpul sau fiind finalizata constructia Teatrului si au fost construite Primaria si Palatul Vulturul Negru, dar si cladirile importante din centrul orasului, dintre care „aproape 90% sunt declarate monumente istorice”. Bolojan a remarcat gestul lui Rimler de a preda, fara lupta, Oradea trupelor armatei române, pentru a evita distrugerea orasului. „A întâmpinat reprezentantii armatei noastre la intrarea de pe Calea Clujului, în zona Uzinei de apa, si a decis sa predea în mod pasnic orasul Armatei Române, pentru a evita distrugerile pe care le-ar fi putut avea orasul în cazul unei conflagratii în zona”, a declarat Ilie Bolojan, adaugând ca „trebuie sa ne gândim cu respect” la astfel de oameni care „artunci când ajung pe functie fac ceva si îsi dovedesc atasamentul fata de un oras si de comunitate”. În ceea ce-l priveste pe generalul Traian Mosoiu, primarul Ilie Bolojan a mentionat ca, dupa eliberarea Oradiei, acesta „a continuat sa fie unul dintre cei mai importanti comandanti militari pâna la finalul razboiului”, intrând apoi în politica. „A fost senator de Bihor timp de 10 ani, pâna la moarte, si, din aceasta pozitie, a contribuit la dezvoltarea, în continuare, a orasului Oradea si a zonei noastre. În calitate de ministru al Transporturilor a fost cel care a pus bazele caii ferate Oradea – Arad, un fel de autostrada Transilvania a vremurilor noastre. Si numele lui trebuie respectat si evocat în municipiul Oradea”, a afirmat Bolojan. La final, primarul a precizat ca „orasul nu este al unei administratii sau a alteia, ci a tuturor oradenilor, indiferent de etnia lor, de confesiunea lor”, adaugând ca „nu este o rusine sa intri în politica, sa faci parte dintr-un partid sau dintr-o administratie”, important este „ceea ce faci acolo unde esti”. Dupa discursul primarului Oradiei, a urmat alocutiunea sustinuta de col (r) Grigore Bartos, fostul comandant al Garnizoanei Oradea si actualul presedinte al Asociatiei Culturale „Avram Iancu”. Si el a vorbit despre personalitatea generalului Traian Mosoiu, cel care a condus trupele române la intrarea în Oradea împotriva trupelor bolsevice conduse de Bella Kun. A urmat un scurt recital al corului Traian Mosoiu si festivitatea de depunere de coroane si jerbe de flori. Programul s-a încheiat cu defilarea detasamentului de onoare. De la eveniment au lipsit reprezentantii comunitatii maghiare.
Manifestarile dedicate zilei de 20 aprilie au continuat la ora 17.00 cu un concert folcloric de gala desfasurat la Casa de Cultura a Sindicatelor. Pe scena au urcat Ioan Bocsa, Viorica Flintasu, Traian Jurchelea, Sergiu Cipariu, Vladuta Lupau, Ovidiu Olari, Loredana Calin. Artistii au fost acompaniati de orchestra condusa de maestrul Ovidiu Bartes.

Sursa: http://www.crisana.ro