Episcop Ioan Suciu, Fecioara din Fatima,

Editura Surorilor Lauretane, Baia Mare 2017

În anul 1943, PSS Ioan Suciu a publicat volumul “Fecioara din Fatima”, la împlinirea a 25 de ani de la aparitiile ce avusesera loc în 1917. Mai târziu, îndeosebi dupa caderea comunismului, au aparut în România diferite alte prezentari ale evenimentelor întâmplate în localitatea portugheza, însa frumusetea literara si stilistica a scrierii episcopului greco-catolic a ramas greu de egalat.
În 2017, la aniversarea a 100 de ani de când Maica Domnului s-a aratat la Fatima, s-a dorit o noua editare a cartii Preasfintitului Suciu. Însa, de când aceasta fusese publicata prima oara, au trecut aproape 75 de ani, timp în care s-au mai întâmplat si s-au dezvaluit multe aspecte cu privire la aparitiile portugheze. În noua editie din 2017, prin grija pr. Cristian-Florin Sabau, a fost construit un aparat de note de subsol, în care informatiile prezentate de catre PSS Suciu au fost aduse la zi si comparate critic cu cele prezente în alte izvoare. De asemenea, au fost inserate în textul original anumite adaugiri, bine demarcate, ce întregesc imaginea cronologica de ansamblu a evenimentelor.
La sfârsitul cartii, pr. Sabau a anexat un studiu final. În acesta, sunt abordate diferite chestiuni teologice, filosofice, stiintifice, inter-religioase ori inter-confesionale ridicate de aparitiile de la Fatima. Studiul prezinta etapele istorice ale dezvaluirii si receptarii celor doua elemente esentiale: cererea de consacrare la Inima Neprihanita si cel de-al „Treilea Secret”. Propunând, de asemenea, câteva sublinieri de natura spirituala, studiul se încheie cu recenzii ale cartilor despre Fatima aparute în limba româna, precum si ale filmelor care au ecranizat istoria acestor aparitii.
Volumul a aparut la Editura Surorilor Lauretane din Baia Mare. Cuprinde 496 de pagini de text si 56 de pagini cu fotografii alb-negru si color. Poate fi achizitionat la pretul de 25 de lei.