„Luni dupa masa a avut loc în Palatul Princiar din Cetatea Orasului Oradea, vernisajul expozitiei „Pastele”, organizata la initiativa Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, cu participarea cultele crestine din oras. Expozitia la care au contribuit cultele romano-catolic, greco-catolic, ortodox, evreu mesianic, evangelic si unitarian, prezinta propriile obiceiuri si datini, traditii liturgice si obiecte bisericesti legate de aceasta sarbatoare.

Au fost prezenti Preasfintitul Parinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, Preasfintia Sa Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, Excelenta Sa Lászlo Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea, preotul luteran, Mátyás Attila, doamna pastor a bisericii unitariene, Molnar Imola, shaliachul comunitatii evreilor mesianici, David Nagy si doamna Angela Lupsa, directorul Muzeului Cetatii si orasului Oradea.

Fiecare dintre reprezentanti au luat cuvânt si au subliniat importanta Sarbatorii Învierii Domnului, precum si bucuria comunitatilor religioase oradene de a fi împreuna, acesta fiind un exemplu pentru tara, fapt subliniat si de catre Preasfintia Sa Virgil, în cuvântul de deschidere: „Este fundamental ca în aceste vremuri sa fim uniti, noi crestinii, si sa stim încotro trebuie sa mergem. Trebuie sa-i multumim Domnului pentru ca în acest an celebram cu totii Învierea o singura data. Poate ne ajuta Dumnezeu, în anii ce vin, sa ajungem cu adevarat la un consens si pe mai departe sa celebram Pastile împreuna”.

Expozitia este împartita în patru sali: prima sala cuprinde un mesaj din partea reprezentantilor comunitatilor religioase, urmata de o sala dedicata perioadei Postului Mare, una dedicata Saptamânii Mari si ultima sala dedicata Învierii. Din partea Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, de Oradea s-a ocupat de adunarea materialelor, domnul istoric Tiberiu Ciorba.