„În Vinerea Marea, dupa apusul soarelui, la Roma se experimenteaza o traire spirituala cu accente deosebite. Drumul Crucii din seara Vinerii Mari, realizat în prezenta Sfântului Parinte Papa la Colosseum, este unul dintre cele mai intense momente de rugaciune din Saptamâna Mare.
Anul acesta meditatiile au fost realizate de catre Anne-Marie Pelletier, biblista franceza si profesoara la Facultatea „Notre Dame” din Paris.
Am tradus în continuare introducerea pe care Papa Francisc o va citi vineri seara la Colosseum, în deschiderea devotiunii Calea Crucii, publicata pe site-ul vatican.va la 10 aprilie.
*
A sosit, iata, ceasul. Drumul lui Isus pe caile prafoase ale Galileii si ale Iudeii, în întâmpinarea trupurilor si inimilor suferinde, urnit de urgenta anuntarii Împaratiei, se opreste aici, astazi, pe dealul Golgotei. Astazi crucea închide drumul. Isus nu se va duce mai departe.
Este, de altfel, imposibil a merge mai departe de atât!
Iubirea lui Dumnezeu primeste aici masura sa deplina, masura fara de masura.
Astazi iubirea Tatalui, care doreste ca prin intermediul Fiului toti oamenii sa fie mântuiti, merge pâna la capat, acolo unde noi suntem lipsiti de cuvinte, acolo unde suntem dezorientati, unde religiozitatea noastra este depasita de gândurile mari ale lui Dumnezeu.
Împotriva tuturor aparentelor, pe Golgota este vorba despre viata, de har si de pace. Nu este vorba de împaratia raului pe care noi o cunoastem prea bine, ci de biruinta iubirii.
Sub aceeasi cruce este vorba de lumea noastra, cu toate caderile si toate durerile ei, cu toate invocarile si revoltele ei, cu tot ceea ce striga catre Dumnezeu, astazi, din tarile sarace sau aflate în razboi, în familiile sfâsiate, în închisori, în îmbarcarile supraîncarcate de emigranti…
Câte lacrimi si câta mizerie în potirul pe care Fiul Tatalui îl bea pentru noi!
Dar toate aceste lacrimi si toata aceasta mizerie nu se pierd în oceanul timpului, ci sunt adunate de El, pentru a fi transformate în misterul unei iubiri în care raul este înghitit.
Pe Golgota este vorba despre fidelitatea invincibila a lui Dumnezeu fata de umanitatea noastra, este vorba despre o nastere care chiar acolo, pe Golgota, se împlineste!
Trebuie sa avem curajul de a spune ca bucuria Evangheliei este adevarul acestui moment! Daca privirea noastra nu patrunde acest adevar, atunci ramânem prizonieri în plasa suferintei si a mortii, iar Patima lui Cristos ramâne zadarnica pentru noi.
Sa ne rugam
Doamne, ochii nostri sunt întunecati. Cum sa te însotim atât de departe?
„Milostivire” este numele tau. Dar acest nume e o nebunie.
Sa se sparga burdufurile vechi ale inimilor noastre!
Vindeca privirea noastra pentru a se lumina de vestea cea buna a Evangheliei, în ceasul în care ramânem la picioarele Crucii Fiului Tau.
Iar noi vom putea celebra „largimea si lungimea si înaltimea si adâncimea” (Ef, 3,18) iubirii lui Cristos, cu inima mângâiata si luminata.
*
Via Crucis de la Colosseum va putea fi urmarita în direct pe canalul Rai 1, începând cu 22:15, ora României.