„În sâmbata Sfântului si dreptului Lazar, Preasfintia Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, a celebrat Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie la Altare della Cattedra, în Bazilica Sfântul Petru din Roma. Evenimentul prilejuit de vizita seminaristilor blajeni în Cetatea Eterna si de aniversarea a 80 de ani de existenta a Colegiului Pontifical Pio Romeno, a început la ora 10 (ora Italiei).

În jurul mesei Sfântului Altar, alaturi de Preasfintia Sa, s-au unit în rugaciune rectorii celor doua institutii mai sus amintite – Pr. Gabriel Buboi si Pr. Florian Gutiu – alti opt preoti din Italia si România, si diaconul Daniel Pit. Semnalam prezenta la eveniment a Excelentei Sale Liviu Petru Zapârtan, ambasador al României pe lânga Sfântul Scaun si a Excelentei Sale Domnul George Bologan, ambasador al României în Italia.
Printre credinciosii prezenti în numar mare, s-au aflat si studenti ai Colegiului Pio Romeno si ai Seminarului Arhiepiscopal Major „Bunavestire” din Blaj, acestia din urma dând raspunsurile la Sfânta Liturghie.
În cuvântul de învatatura, Preasfintia Sa Claudiu a evidentiat importanta locului celebrarii, Catedra Sfântului Petru, de unde acesta a propovaduit cuvântul Evangheliei si s-a jertfit pentru Mântuitorul. Aducând un gând de multumire lui Dumnezeu pentru aniversarea Colegiului Pio Romeno si a Congregatiei pentru Bisericile Orientale (100 de ani de la înfiintare), Preasfintia Sa a reliefat grija cu care Sfântul Scaun însoteste Bisericile Orientale, în special Biserica noastra. Prin învatatura si exemplul Sfântului Petru, cei prezenti au fost chemati la sfintenie si îndemnati la iubire, fundamentul Bisericii. În încheierea predicii, Episcopul Curiei a amintit ca astazi se împlinesc 12 ani de la înmormântarea Sfântului Parinte Ioan Paul al II-lea.
Evenimentul a avut o încarcatura spirituala deosebita, fiind celebrat în Bazilica Sfântul Petru, centru al catolicitatii.

Sursa: http://www.bru.ro