„Vineri, 31 martie 2017, Sfântul Parinte a primit în audienta participantii la simpozionul organizat de Comitetul pontifical de stiinte pe tema ”Luther dupa 500 de ani”. Papa si-a exprimat sentimentul de gratitudine fata de Dumnezeu, un simtamânt însotit de o anumita stupoare ”la gândul ca nu cu mult timp în urma un simpozion de acest fel ar fi fost de neînchipuit”. ”A vorbi de Luther, catolici si protestanti împreuna, la initiativa unei institutii a Sfântului Scaun, înseamna a atinge cu mâna roadele lucrarii Duhului Sfânt, care depaseste orice bariera si transforma conflictele în ocazii de crestere în comuniune”. Nu întâmplator, a remarcat Sfântul Parinte, documentul Comisiei luterano-catolice pentru comemorarea comuna a celui de-al cincilea centenar de la începutul Reformei lui Luther este intitulat, întocmai, ”De la conflict la comuniune”.
Initiativa de studiu, a spus papa Francisc în cuvântul sau, a oferit multor cercetatori din diferite institutii oportunitatea de a vedea împreuna acele evenimente. ”Aprofundari serioase despre figura lui Luther si critica sa împotriva Bisericii si a papalitatii timpului sau contribuie cu siguranta la depasirea acelui climat de neîncredere reciproca si rivalitate care vreme îndelungata a caracterizat în trecut raporturile dintre catolici si protestanti. Studiul atent si riguros, liber de prejudecati si polemici ideologice, permite Bisericilor, astazi în dialog, sa discearna si sa asume ceea ce a fost pozitiv si legitim în Reforma, si sa se distanteze de erori, exagerari si falimente, recunoscând pacatele care au condus la dezbinare”.
Papa Francisc: «Suntem constienti ca trecutul nu poate fi schimbat. Cu toate acestea, astazi, dupa cincizeci de ani de dialog ecumenic între catolici si protestanti, este posibil sa se faca o purificare a memoriei, care nu consta în realizarea unei îndreptari nefezabile a ceea ce s-a întâmplat acum cinci sute de ani, ci în ”a prezenta aceasta istorie în mod diferit” (Comisia luterano-catolica pentru unitate, De la conflict la comuniune, 17 iunie 2013, nr. 16), fara a mai purta urmele acelei ranchiune pentru ranile îndurate, care deformeaza viziunea pe care o avem unii fata de altii. Astazi, ca crestini, suntem chemati cu totii sa ne eliberam de prejudecatile fata de credinta pe care altii o marturisesc cu un accent si un limbaj diferit, sa ne daruim unii altora iertarea pentru vinovatiile comise de parintii nostri si sa invocam împreuna de la Dumnezeu darul reconcilierii si al unitatii».

Sursa: http://ro.radiovaticana.va