„VaticanTrei noi familii siriene si-au gasit adapost în Vatican, parte a eforturilor de a oferi mijloace si instrumente necesare pentru integrare si pentru o viata noua de speranta celor care fug din fata conflictelor si persecutiilor. Cele 13 persoane – doua familii fiind crestine, iar una musulmana – sunt primite în trei apartamente detinute de Vatican, care au devenit vacante dupa ce familiile refugiate anterioare s-au mutat în locuinte proprii, progresând în procesul de stabilire în Italia.
Conform unui comunicat al biroului de presa al Sfântului Scaun se spune ca doua familii au trebuit sa fuga din calea violentelor si discriminarii datorita credintei crestine. Au sosit în Italia în martie. Prima familie este compusa dintr-o mama, doua fete adolescente, o bunica, o matusa si o alta femeie care locuieste cu ele. A doua familie este formata dintr-un cuplu tânar si fetita lor de doua saptamâni, Stella, nascuta în apartamentul unde locuiesc acum. Mama a fost rapita si sechestrata mai multe luni de ISIS. A treia familie a sosit în Italia în februarie. Este vorba de doi parinti cu doi copii, dintre care unul cu grave probleme de sanatate.
Refugiatii gazduiti de Vatican au putut veni în siguranta datorita „coridorului umanitar”, proiect promovat de Comunitatea Sant’Egidio, de Federatia Bisericilor Evanghelice din Italia si de o organizatie waldesiana. De fapt proiectul este raspunsul concret la apelul lansat de Papa Francisc pe 6 septembrie 2015, când la rugaciunea Angelus a cerut parohiilor, comunitatilor religioase si sanctuarelor din toata Europa sa adopte familii migrante. Acest „coridor umanitar” a permis ca 70 de familii sa ajunga la Roma, adica un total de 145 de persoane.
Principalele obiective ale proiectului sunt: 1) evitarea calatoriile cu barcile pe Mediterana, care au provocat deja un numar mare de morti, dintre care multi copii; 2) evitarea traficului de persoane umane, prevenind exploatarea de catre traficanti, care fac afaceri pe seama celor ce fug de razboi; 3) sa ofere persoanelor în conditii vulnerabile (victime ale persecutiilor, torturii sau violentei, precum si familiilor cu copii, batrâni, bolnavi sau persoane cu handicap) posibilitatea de a intra cu viza umanitara. Proiectul cauta la final nu doar sa ofere case refugiatilor ci si un drum de integrare, implicând inclusiv lectii de italiana.
Sursa: http://www.catholica.ro