„În perioada 21-23 martie 2017 a avut loc întâlnirea nationala a responsabililor diecezani/eparhiali cu Pastoratia Tineretului din România. Întâlnirea s-a desfasurat la Odorheiu Secuiesc, Centrul „Padre Pio”, fiind gazduita de Arhidieceza de Alba Iulia. La întâlnire au participat responsabilii oficiilor diecezane si eparhiale pentru pastoratia tineretului din România.
Întâlnirea a debutat cu un moment de formare sustinut de parintele Iulian Budau, care a vorbit despre semnificatia discernamântului, dupa învatatura Sfântului Ignatiu de Loyola. În discutiile de la Odorheiu Secuiesc s-au numarat documentul pregatitor pentru Sinodul Episcopilor dedicat tinerilor din anul 2018. Pentru a raspunde la chestionarul obligatoriu de la finalul documentului, membrii comisiei de tineret vor avea o întâlnire extraordinara, la începutul sezonului estival. În continuare, s-a discutat despre întâlnirea tinerilor lideri din fiecare Dieceza si Eparhie. S-au stabilit criteriile de participare, perioada desfasurarii întâlnirii si, în linii mari, structura programului.
Din discutii nu a lipsit si aspectul pregatirii mai intense a viitorilor preoti în pastoratia tineretului. Responsabilii diecezani si eparhiali si-au luat angajamentul de a acorda o atentie sporita implicarii seminaristilor în activitatile diecezane si eparhiale, nationale si internationale ale tinerilor. Un timp semnificativ a fost acordat aspectelor în ceea ce priveste Întâlnirea Nationala a Tineretului Catolic din 2018 la Satu Mare. Pornind de la aspecte de referinta, responsabilii au trasat liniile generale ale întâlnirii, stabilind scopul principal si propunând o structura de program care sa fie atragatoare si rodnica în viata fiecaruia dintre tinerii care vor alege sa participe la INTC. Discutiile s-au încheiat cu proiectul Hope Music initiat de Eparhia de Oradea pentru toti tinerii pasionati de muzica din România. S-au prezentat obiectivele proiectului si oportunitatile pe care le ofera tinerilor talentati iar responsabililor le-a fost adresata rugamintea de a transmite si a încuraja tinerii sa participe la activitatile acestui proiect.
Din întâlnirea de la Odorheiu Secuiesc nu au lipsit vizitele locale în oraselul gazda si prezentarea misiunilor romano-catolice si greco-catolice care se desfasoara aici. Responsabilii prezenti la întâlnire au avut sansa sa discute cu domnul primar, sa viziteze si sa afle mai multe despre misiunea surorilor franciscane care au o gradinita la Odorhei, dar si a surorilor greco-catolice care au grija de peste 150 de copii orfani sau din familii aflate în dificultate, punându-si viata în mâinile Providentei. A fost o întâlnire rodnica si intensa. Responsabilii s-au întors acasa încarcati de entuziasm si determinati sa faca zi de zi din misiunea lor un drum prin care tinerii sa ajunga la Cristos. În toamna, comisia de tineret din cadrul Conferintei Episcopale din România se va întruni în Eparhia de Maramures, la o data care va fi confirmata ulterior.