„Presedintele României, Klaus Iohannis, a avut duminica, 26 martie 2017, la Accademia di Romania a Roma, o întâlnire cu studenti si cadre didactice române din Italia, cu ocazia aniversarii a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma si a 10 ani de la intrarea României în Uniunea Europeana.
În alocutiunea sa, presedintele Klaus Iohannis a exprimat aprecierea pentru interesul studentilor de peste hotare pentru evolutiile din tara si pentru viitorul Uniunii Europene, relevând importanta activitatii academice în procesul de a transforma România într-o tara puternica si educata.
Într-o perioada plina de provocari si amenintari tot mai pronuntate, Declaratia de la Roma semnata la 25 martie recunoaste importanta solidaritatii, concept evocat înca de la început de unul dintre arhitectii constructiei europene, Robert Schuman, ca fiind esenta integrarii europene. Pe baza acestei premise, Klaus Iohannis a exprimat încrederea sa în capacitatea de reinventare a proiectului european si optimismul fata de viitorul Uniunii Europene, un viitor în care obiectivul major al României este acela al unei Uniuni puternice si coezive.
În contextul aniversarii a 10 ani de la momentul aderarii, presedintele României a declarat ca tara noastra ”are acum o sansa reala de a-si imprima în mod vizibil, distinct, viziunea sa profund pro-europeana în cadrul reflectiei privind viitorul Uniunii”. Întâlnirea de la Roma, de la 25 martie 2017, constituie în viziunea liderilor europeni momentul de pornire a procesului de reflectie care trebuie sa duca la configurarea unei imagini nu doar pozitive, ci si sustenabile pe viitor pentru Uniunea Europeana.
Ambasadorul României în Italia, Excelenta Sa George Bologan, a evidentiat mesajul de solidaritate, optimism si responsabilitate transmis de presedintele Klaus Iohannis pe parcursul negocierilor cu privire la forma finala a Declaratiei de la Roma. Aceste valori sunt fundamentale pentru viitorul tinerilor, al României si al Uniunii Europene, deoarece ele încurajeaza dialogul în sânul societatii si ofera speranta tinerilor, aceeasi speranta care a caracterizat momentul solemn al semnarii Tratatelor de la Roma la 25 martie 1967 si care i-a animat pe cei prezenti la momentul semnarii Declaratiei de la Roma, dupa 60 de ani.
Amintind rolul pe care Accademia di Romania îl are în promovarea responsabilitatii si a educatiei si în cultivarea spiritului, domnul George Bologan a subliniat importanta proiectului România Educata, lansat de presedintele Klaus Iohannis. ”Un proiect politic ca cel european are nevoie de oameni educati, carora este important sa li se dea spatiu si încredere prin promovarea unei societati bazata pe valori si a unei culturi a succesului bazat pe performanta, munca, talent si onestitate – aceleasi valori de care are nevoie Uniunea Europeana, pentru a deveni o Europa dinamica, animata de un nou umanism”.
Discursurile au fost urmate de o sesiune de dialog deschis între Presedintele Klaus Iohannis si studenti si de un moment solemn în care Presedintele României a oferit reprezentantului Accademia di Romania o copie a Declaratiei de la Roma semnata la 25 martie 2017.
Alocutiunea Presedintelui Klaus Iohannis este disponibila aici: http://www.presidency.ro/ro/media/discursuri/intalnire-cu-studenti-si-cadre-didactice-de-nationalitate-romana-din-italia

Sursa: Ambasada României în Italia