„„Celor care spun ca nu exista iad, eu îi chem sa vina în Siria si îsi vor da seama ce înseamna infernul…”, în momentul în care pronunta aceste cuvinte, cardinalul îsi schimba fata. Cuvintele lui nu vor sa fie ceva de efect, mai degraba cardinalul venetian nu-si gaseste cuvintele adecvate pentru a descrie ceea ce se afla în inima lui si traieste zilnic în tarile din Orientul Mijlociu, orori experimentate de circa sase ani.
Aceste cuvinte îi apartin cardinalului Mario Zenari, nuntiul apostolic din Damasc, creat cardinal de Papa Francisc, în consistoriul din noiembrie 2016, cu ocazia luarii în posesie a Bisericii „Santa Maria delle Grazie alle Fornaci”.
Eminenta Sa a vorbit într-un interviu acordat ziarului „Vatican Insider” si despre cadavrele copiilor morti în strada, despre bombardamente si despre stirile care vorbesc zilnic de zeci de morti (ex. 70 de morti, 40 de morti). A continuat Eminenta Sa „îmi este foarte greu sa vorbesc despre anumite atrocitati. Si stiti cum se zice: în fata anumitor situatii, nu se pot spune tare multe lucruri”.
În cuvântul referitor la Evanghelia de ieri, a orbului din nastere, Cardinalul a adaugat: „problema nu este «a vedea», ci «a ne da seama, a realiza», de multe ori facem acest lucru când este prea târziu. Este vina acelei indiferente, care astazi pare sa cuprinda viata zilnica a fiecarei persoane umane: într-o zi vedem multe lucruri, multe persoane, dar apoi ajunsi în pragul serii nu ne mai aducem aminte de nimic, nu ne mai dam seama de lucruri si de oameni. Nu ne dam seama de viata, de sanatate, de munca, de suferinta celuilalt, dar nici de gesturile de bunatate ale oamenilor. În aceasta orbire si surzenie, dorita si provocata, nu ne dam deloc seama de marile suferinte si nici de «strigatul populatiei siriene». Nu realizam bombele care brazdeaza cerul Aleppului, al Damascului. Nu ne dam seama ca este o tara care plânge cei «400.000 de morti, doua milioane de raniti, multi dintre ei mutilati, cinci milioane de refugiati, si sase milioane de stramutati care asteapta ajutoarele umanitare, a miilor de copii morti sub darâmaturi».
Si continua cardinalul: „Ce face comunitatea internationala pentru aceste orori? A vazut si nu face nimic. S-au facut apeluri publice, s-a venit cu initiative si conferinte internationale: colocviile din Geneva si Astana. Nu este de ajuns! «Trebuie „sa realizeze” aceste suferinte, mai presus de toate a populatiei civile, a mamelor, a copiilor, în sensul de a actiona, de a face ceva, de a face mai mult».
În timp ce „comunitatea internationala nu face tot ceea ce ar fi trebuit sa faca” se înregistreaza multe „gesturi de bunatate, de solidaritate, de generozitate. Sunt picaturi mici într-un ocean, dar foarte pretioase”. Unicul între liderii internationali care nu închide ochii în fata acestor drame este Papa Francisc, a afirmat Mario Zenari: „Papa se informeaza constant si personal de conditiile din Siria si ale populatiei sale. Are la inima sa întreaga situatie”.