„Dragii mei,

În aceasta perioada a Postului Mare, în Bisericile noastre celebram Via Crucis, Calea Crucii lui Isus. Aceasta Cale a Crucii parea una fara iesire, conducând la moarte si la mormânt, în schimb în dimineata Învierii mironositele gasesc mormântul gol. Aceasta Cale a Crucii a transformat viata si istoria omului, deschizându-i trecerea spre un cer nou si un pamânt nou. A deschis noi orizonturi si noi sperante.
În contextul actual Calea Crucii este parcurs de familia crestina si de copii nedoriti, carora li se interzice dreptul la viata. Atunci când familiile noastre trebuie sa înfrunte pericolul, ocara si batjocura, durerea si necazul, sa privim la Cristos care urca pe Golgota cu Crucea: acolo gasim curajul pentru a continua sa mergem înainte; acolo gasim speranta pentru viitorul copiilor si a tinerilor nostri; acolo, împreuna cu Cristos familia devine ea însasi si cu El trece peste dificultati.
Isus e condamnat la moarte! Familia crestina este atacata si condamnata! "Câta teama … ” Câta teama este în viata noastra. Ne este teama de cel de lânga noi, de cel strain, de imigrant; ne este teama de viitor si de neprevazut. Câta temeri sunt în familiile noastre pentru ziua de mâine, pentru locul de munca, acolo unde traim.
Si totusi … Isus se întâlneste cu Preasfânta Sa Mama – Mama si Fiu îsi întâlnesc privirea. Ieri, la fel ca si azi, si în vesnicie familia este inima unei societati vii, celula inalienabila a vietii, pilastrul de neînlocuit a relatiilor umane, se zideste din dragoste si seamana dragoste vesnica care va salva lumea. Mama si Tata, copii si parinti îsi întâlnesc idealurile si împlinesc sperantele.
Pe Calea Crucii Isus cade, cade de mai multe ori. Adesea si noi cadem. În familii sunt încercari, suferinta ramâne o constanta a vietii dar nu trebuie sa uitam ca Isus se ridica, merge înainte pentru a ne dobândi mântuirea: îndrazniti, Eu am biruit lumea! Cu El si noi vom birui. Isus a biruit moartea si mormântul! Priviti mormântul este gol!
Isus ne-a dobândit demnitatea – fiti demni dragii mei!
Isus ne-a dobândit Mântuirea – curaj pentru apararea familiei!
Cristos a înviat din morti – aparati viata si familia si pruncii vostri!
Viata înseamna: Înviere si iubire si speranta si bucurie si împlinire!
Viata este Domnul! Familia este viata!