„Se spune ca fericirea regasita este uneori mai puternica decât fericirea care abia a aparut. O astfel de fericire a trait-o Biserica Greco-Catolica din Bobota la Sarbatoarea Nasterii Sfintei Fecioare Maria, la 8 septembrie.
Dupa zeci de ani, de la suprimarea violenta a Bisericii în 1948, si dupa alti ani de efort de rezidire a tot ce a fost distrus, la Sarbatoarea Preacuratei de ieri s-a reînfiintat la Bobota Reuniunea Mariana „Nasterea Sfintei Fecioare Maria”.
La început a fost dorinta, apoi a fost rugaciunea, multa rugaciune: Statuia „Maria Rosa Mystica” a trecut si trece de la o familie la alta; Ei, Preacuratei i-a fost încredintata dorinta credinciosilor de a avea, ca parintii lor, Reuniune Mariana. Si harul îmbelsugat al Sfintei Fecioare nu a întârziat.
Iubirea fata de Preacurata, rugaciunea Sfântului Rozar si devotiunile mariane s-au pastrat si s-au transmis din generatie în generatie, cum s-a pastrat si s-a transmis constiinta despre Reuniunea Mariana. Acesti credinciosi ai Bisericii Unite din Bobota si preotii lor de atunci nu au putut fi uitati, în ziua bucuriei, le-am adus omagiul si rugaciunea noastra.
Trecutul binecuvântat a devenit fundamentul peste care s-a asezat munca ordonata si continua a „neobositului” Parinte Paroh Anton-Cristian Biru, ca sa renasca spiritualitatea mariana si noua Reuniune, pastrându-si valorile, sa fie în acelasi timp o asociatie a Bisericii de astazi.
În Sarbatoarea Nasterii Preacuratei, noi, cei din Oradea, am fost ca într-un pelerinaj sfânt la Bobota: Parintele Anton Cioba, rector al „Seminarului Teologic Greco-Catolic” Oradea, fratele vicerector Florin Bode si marianistele Silvia Furtos si Otilia Balas, tot la fel si Parintele Valer Parau si Reuniunea Mariana din Zalau, cu totii dorind sa traim fericirea cu primii membri ai Reuniunii ce urma sa fie înfiintata.
Parintele Anton Cioba a transmis cuvântul si binecuvântarea Preasfintiei Sale Virgil Bercea, apoi, cu credinta si sfintenie s-a concelebrat Sfânta Liturghie, cântecele domoale ale corului Bisericii „Sfânta Famile” din Zalau au atins sufletele si au întarit rugaciunea.
Primirea în Reuniunea Mariana „Nasterea Sfintei Fecioare Maria” a fost celebrata de Parintele rector Anton Cioba, a fost tulburatoare. Cuvintele de primire: „Va primesc si va declar membrii Reuniunii Mariane….” au miscat inimile noilor marianiste si marianisti, dar si ale celor vechi, care au retrait momentul ceresc si solemn în care Sfânta Fecioara i-a primit ca fii ai Ei.
În cuvântul din final, presedinta Reuniunii Mariane Eparhiale, Otilia Balas, a amintit noilor marianisti câteva îndemnuri ale Episcopului Martir Ioan Suciu pentru începutul vietii mariane: în viata fiecarui marianist se cere sa intervina o schimbare, o frumusete noua în modul în care se traieste orice zi. La aceasta frumusete se ajunge privind „cel mai frumos chip de femeie, privind-o pe Preacurata” si meditând asupra virtutilor Ei, urmându-le apoi. Astfel, marianistii vor deveni o lumina pentru cei din familie, apropiere si Biserica. Si chiar „daca nu vor putea fi un foc pe vârf de munte, vor fi lampa pentru cei din jur”.
În timpul unei zile sa-si gaseasca clipe de tacere si singuratate ca sa asculte vocea Mariei, si clipe în care sa-L cunoasca mai profund pe Isus din Evanghelii.
Staruitor este îndemnul Episcopului pentru rugaciune, stiind ca „un suflet care se roaga ridica lumea” – rugaciune pentru Papa, Episcopi si Preoti, pentru Biserica; desigur, si rugaciune pentru nevoile personale. Au fost amintite cuvintele miscatoare din ultimele clipe ale vietii mamei compozitorului Giovanni Batista Pergolesi, autorul celebrei compozitii „Stabat Mater”: „În toate necazurile tale, în orele de tristete, de ratacire, de apasatoare singuratate, ridica-ti ochii, inima si rugaciunile spre Mama Cereasca, ce mi-a fost, aici pe pamânt întotdeauna puterea”.
Chemarea la apostolat, un apostolat prin care marianistii sa-L faca vizibil pe Isus în lumea secularizata de azi, sa o faca cunoscuta si iubita pe Sfânta Fecioara, si la un apostolat al bunului exemplu, a încheiat cuvântul si Sarbatoarea Înfiintarii Reuniunii Mariane la Bobota.
Fiicele si fiii Mariei vor gasi felurite modalitati ca sa-si exprime evlavia ce o poarta Preacuratei si sa fie sprijin Parintele Anton-Cristian Biru în actiunile spirituale si culturale, în toata activitatea Parohiei.
Suntem recunoscatori Parohiei Greco-Catolice din Bobota pentru timpul sfânt pe care l-am trait împreuna si pentru întâlnirea prieteneasca de la sfârsitul Sarbatorii Mariane.
Cu blândul Isus, sa ne binecuvânteze Fecioara de Sus!