„A murit astazi la 85 de ani Cardinalul Miloslav Vlk, Arhiepiscop de Praga din 1991 pâna în 2010. Acesta a trait persecutiile comunismului, sub regimul caruia a desfasurat si meseria de spalator de geamuri, iar din primavara anului 2016, trupul sau a fost pus la grea încercare de un cancer la plamâni cu metastaza la oase. Revelase acest lucru în urma cu câteva luni situl Kardinal.cz, prezentând si valul de solidaritate propagat printre credinciosi în sprijinul Cardinalului care a „acceptat diagnosticul cu seninatate, surprinzându-i si pe profesorii de medicina cu atitudinea sa de totala abandonare în vointa lui Dumnezeu”. Vlk a fost externat din spital la 20 ianuarie si se pregatea sa primeasca chimioterapia sub controlul expertilor oncologi.
Papa Francisc, în telegrama de condoleante trimisa Arhiepiscopului de Praga, Cardinalul Dominik Duka, aminteste si el de „boala dureroasa” a Cardinalului „suportata cu credinta si încredere în Domnul”. „Înalt rugaciuni fervente catre Dumnezeu pentru ca sa îi dea odihna vesnica acestui zelos si generos pastor si ma unesc spiritual cu credinciosii din aceasta comunitate diecezana unde si-a exercitat cu grija slujirea episcopala”, scrie Pontiful. Nu ezita sa exprime „admiratie” pentru „fidelitatea tenace fata de Cristos” a lui Miloslav Vlk, „în pofida privatiunilor si persecutiilor împotriva Bisericii, precum si pentru activitatea sa apostolica rodnica si multipla însufletita de dorinta de a marturisi tuturor bucuria Evangheliei, promovând o autentica reînnoire ecleziala fidela si mereu docila fata de inspiratiile Duhului Sfânt”.
Arhiepiscop emerit de Praga, Republica Ceha, si membru al Miscarii Focolarinilor întemeiata de Chiara Lubich, Vlk s-a nascut la 17 mai 1932 la Lišnice-Sepekov, în districtul Písek, în Boemia de sud, Dieceza de Ceské Budejovice. Si-a petrecut copilaria la Záluží, lânga Chyšky, unde a frecventat scoala elementara si a cunoscut munca grea pe ogoare în ferma. La vârsta de unsprezece ani s-a întrebat pentru prima data daca nu voia sa devina preot. Aceasta prima idee de vocatie i-a venit pentru ca se simtea deosebit de interpelat de un manifest, lipit în parohia sa, care atragea mereu atentia. Pe acest afis era scris: „Nu ai vrea sa devii si tu preot?” Oricum, în acel timp proiectul parea irealizabil, astfel ca viitorul Cardinal visa sa devina un pilot de avioane. La 20 iunie 1952 a luat examenul de bacalaureat la Liceul Jirsfk la Ceské Budejovice.
Totusi, în acei ani de persecutie comunista nu era posibil sa se faca studiile teologice astfel ca din 1952 pâna în 1953 a lucrat ca muncitor în fabrica de automobile „Motor Union” din Ceské Budejovice si, din 1953 pâna în 1955, si-a desfasurat serviciul militar la Karlovy Vary. A reusit apoi, în pofida situatiei politice, sa studieze arhivistica la Facultatea de Litere din Universitatea „Carol” din Praga si a obtinut licenta în 1960. A lucrat la diferite arhive în sudul Boemiei: la Arhiva Regionala din Trebon, la Jindrichüv Hradec, si din decembrie 1960 pâna în 1964 la Arhiva civica si districtuala din Ceské Budejovice unde a devenit director. Tot în aceeasi perioada a publicat o serie de articole în diferite reviste stiintifice. În 1964 a abandonat aceasta activitate pentru a studia la Litomerice la Facultatea de Teologie „Sfintii Ciril si Metodiu” (1964-1968). La 23 iunie 1968, în timpul „Primaverii de la Praga”, la vârsta de 36 de ani a fost hirotonit preot si imediat numit de Episcopul de Ceské Budejovice, Josef Hlouch, secretar al sau (1968-1971).
Organele de stat, deranjate de influenta pe care o exercita si de activitatea sa pastorala, în 1971 l-au constrâns sa paraseasca Ceské Budejovice si l-au trimis în parohiile din Selva Boema, pierdute prin munti, Lažište si Záblatí, în districtul Prachatitz. Din 1 noiembrie 1972 a fost paroh la Rožmitál pod Tremšínem si în acelasi timp la Bohutín si Drahenice, în districtul Príbram. Acolo, în 1978, autoritatile statului, în colaborare cu comunistii locali, i-au retras autorizatia statala de a desfasura functia sacerdotala. Astfel „cetateanul Miloslav Vlk” a fost constrâns sa exercite clandestin slujirea la Praga din octombrie 1978 pâna la 31 decembrie 1988. Din 1978 pâna în 1986 a fost spalator de geamuri în centrul din Praga. În acea perioada desfasura în secret activitatea sa pastorala cu mici grupuri de laici. Din 1986 pâna în 1988 a avut posibilitatea de a lucra în arhiva districtuala de la Banca Statala Cehoslovaca din Praga.
La 1 ianuarie 1989, la începutul „cotiturii”, i-a fost permis sa desfasoare functia sacerdotala timp de un an „de proba”. A devenit paroh în regiunea din vestul Boemiei, Klatovy, la Žihobce, la Bukovník. Dupa aceea, la 1 septembrie 1989 a început sa se ocupe si de parohiile de la granita cu Bavaria: la Cachrov, la Javorná, la Železná Ruda, la Bešiny, la Stráž na Šumave. Cu asa-numita „revolutie de catifea” istoria muncitorului Miloslav Vlk s-a schimbat dintr-o data. La 14 februarie 1990 a fost numit de Papa Ioan Paul al II-lea Episcop de Ceské Budejovice si la 31 martie 1990 a primit hirotonirea episcopala de la Episcopul Antonín Liška. La 27 martie 1991, dupa doar un an de activitate, Papa l-a numit Arhiepiscop de Praga, succesor al Cardinalului František Tomášek. A luat în posesie Dieceza la 1 iunie 1991. A fost creat Cardinal în consistoriul din 26 noiembrie 1994, cu titlul de „Santa Croce in Gerusalemme”.
În 1992 a fost ales presedinte al Conferintei Episcopale Cehe, functie pe care a îndeplinit-o pâna în 2000. Din 16 aprilie 1993 pâna la 31 mai 2001 a fost si presedinte al Consiliului Conferintelor Episcopale Europene (CCEE), ca succesor al Cardinalului Carlo Maria Martini, arhiepiscop de Milano. Între 1992 si 1993 a obtinut trei distinctii de „doctor honoris causa”: la Colegiul Benedict Illinois si la Universitatea St Thomas din Statele Unite ale Americii, si doctoratul de teologie la Facultatea din Passau. În afara de aceste recunoasteri academice a primit diferite distinctii de cetatean de onoare.
A participat la Conclavul din aprilie 2005 care l-a ales pe Papa Benedict al XVI-lea, pe care l-a primit în calatoria sa din septembrie 2009 la Praga si în Republica Ceha. A fost secretar al primei Adunari speciale pentru Europa a Sinodului Episcopilor (1991) si a luat parte la a doua Adunare speciala pentru Europa din 1999. A participat si la a IX-a Adunare generala a Sinodului Episcopilor din 1994 despre viata consacrata; la a X-a Adunare generala ordinara despre Episcopi (2001) si la a XII-a Adunare generala ordinara despre Cuvântul lui Dumnezeu (2008). Prezent si la Adunarile speciale pentru Africa în 1994 si la cea pentru America în 1997. Cu moartea sa, Colegiul Cardinalilor coboara la 224 de Cardinali: 117 electori si 107 non-electori.
Sursa: http://itrc.ro