Iubiți credincioși,
Atenția noastră în această lună este îndreptată în mod deosebit înspre Rugăciunea Rozarului și înspre Activitatea Misionară a Bisericii. Octombrie, luna Rozarului, este deopotrivă și luna Misiunilor.
În penultima duminică din această lună, respectiv 24 octombrie 2021, Biserica Catolică celebrează Ziua Mondială a Misiunilor.
Această zi este o încununare a tuturor activităților de susținere a misiunilor, activități la care suntem invitați de către Sfântul Părinte Papa Francisc să participăm cu toții.
Mă adresez tuturor membrilor Reuniunii Mariane și ai celorlalte asociații de laici din Eparhia noastră pentru a vă invita călduros ca în această lună – octombrie – să sprijiniți în mod organizat acțiunea evanghelizatoare a Bisericii în primul rând prin rugăciune și apoi prin fapte concrete de caritate.
Rozarul Viu este rugăciunea pe care fondatoarea Operei Răspândirea Credinței, Pauline Jaricot o propune și pe care credincioșii noștri o recită în fiecare zi. Vă invit ca în această lună să faceți o rețea de rugăciune în care să recitați Rozarul Viu la intenția Sfântului Părinte Papa Francisc și în mod particular pentru misionari și pentru misiuni.
În felul acesta ne unim și noi rețelei mondiale de rugăciune și contribuim la venirea Împărăției lui Dumnezeu pe Pământ.
În același timp vă rog să îmi semnalați acțiunile concrete pe care le organizați în această lună misionară, pentru a le putea transmite mai departe la nivel național și mondial.
Vă aduc la cunoștință că în acest sens am organizat celebrări ale Sfântului Rozar împreună cu grupurile de copii din parohiile și din școlile noastre. Una dintre aceste acțiuni este și Un milion de copii se roagă Rozarul, care s-a desfășurat și în Eparhia de Oradea, luni 18 oct. 2021. Acțiunea se desfășoară în fiecare an la nivel mondial și își are începutul în Caracas, Venezuela, în anul 2005, izvorând dintr-o promisiune făcută de Sf. Padre Pio: „Dacă un milion de copii se vor ruga Rozarul, lumea se va schimba”. Astfel Rozarul devine o armă puternică în mâna copiilor.
Anul 2022 va fi unul semnificativ pentru Operele Misionare Pontificale întrucât aniversările pe care le celebrează în acest an constituie o invitație la a privi în trecut pentru a putea avea mai multă râvnă și putere în acțiunea de susținere și promovare a evanghelizării.
1622 – 1822 – 1922 – 2022: Rădăcinile viitorului
1622 – a fost înființată la Vatican Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor
Prin Bula Inscrutabili Divinae, din data de 22 iunie 1622, emisă de Papa Grigore al XV-lea, își are începutul Congregația De Propaganda Fide. În anul 1982 Sfântul Papa Ioan Paul al II-lea îi schimbă numele în Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor, nume pe care îl deține și astăzi.
Scopul principal al acestei Congregații este dintotdeauna cel al răspândirii credinței în întreaga lume, având datoria de a coordona toate resursele misionare, de a da directive pentru misiuni, de a promova și susține formarea clerului și a ierarhiei în bisericile locale, de a încuraja înființarea de noi institute misionare și de a găsi ajutorul material necesar activităților misionare. Astfel noua Congregație devine un instrument ordinar și exclusiv al Sfântului Părinte și al Sfântului Scaun pentru jurisdicția asupra tuturor misiunilor.
În cadrul acestei Congregații se regăsesc și Opere Misionare Pontificale, care au ca scop principal răspândirea Credinței pe întregul pământ. Acestea constituie o reţea mondială în slujba Sfântului Părinte, pentru susţinerea misiunilor şi a Bisericilor tinere. Sunt patru opere care îmbrăţişează şi implică toate categoriile de credincioşi din Biserică: Opera pentru Răspândirea Credinţei, Opera Copilăriei Misionare, Opera Sfântului Petru, Apostolul – pentru promovarea vocaţiilor – şi Opera Uniunii Misionare.
1822 – Pauline Jaricot fondează Opera Răspândirea Credinței
La 3 mai 1822, susținută de fratele ei, Philèas (care se pregătea să devină preot) și de membrii centrului misionar din Paris, Pauline fondează “Asociația Propagation de la Foi” (Răspândirea Credinței), care avea să deschidă inima fiecărui creștin către vastitatea orizontului misionar, prin sprijin spiritual și material pentru vestirea Împărăției lui Dumnezeu.
Născută la Lyon într-o familie catolică și înstărită, Pauline Marie Jaricot (1799-1862), trăiește primii 15 ani de viață în confortul pe care i-l oferea familia și lăsându-se atrasă de viața mondenă. În 1815 suferă un accident domestic care îi afectează sistemul nervos. Din acest moment, începe drumul convertirii. Renunță la planurile ei lumești și își consacră viața lui Isus și misiunii Bisericii, oferind suferințele ei pentru întoarcerea păcătoșilor și evanghelizarea popoarelor.
În 1816 (24 decembrie), face un vot de castitate înaintea Sfintei Fecioare din capela “Notre – Dame de Fourvière” din Lyon.
În 1817, Pauline organizează primele colecte, pornind la drum cu tinerele muncitoare din fabrica tatălui ei, cerându-le să contribuie cu un cent pe săptămână pentru misiuni.
În 1818, formează grupuri de câte zece tinere care susțineau misiunile prin rugăciune și un cent pe săptămână, fiecare având misiunea de a forma alte grupuri de câte zece.
În 1819, mișcarea misionară a grupurilor de câte zece a trecut granițele Franței.
În 1822, Pauline creează „Asociația Reparatoarele Inimii Sacre a lui Isus” și scrie broșura „Dragostea infinită în Euharistia divină”.
În 1822 – Pauline Jaricot fondează Opera Răspândirea Credinței.
În 1826, Pauline dă viață inițiativei „Rozarul viu”, având scopul de a uni toți oamenii într-o singură rugăciune comună pentru misiunea Bisericii.
1922 – Opera Răspândirea Credinței devine Operă Pontificală
La 100 de ani de la fondarea Operei Răspândirea Credinței, mai exact în data de 22 mai 1922, Papa Pius al – XI – lea, văzând imensa muncă de evanghelizare, care a izvorât din inima unei tinere, a adoptat Opera, numind-o “Pontificală”.
2022 – Pauline M. Jaricot va fi beatificată
La data de 9 ianuarie 1862, Pauline moare săracă și total desprinsă de această lume, după o viață trăită în uniune cu Isus și într-o dăruire continuă pentru susținerea misiunii Bisericii Universale, dedicându-și timpul îngrijirii săracilor și bolnavilor incurabili. În același an, Papa Ioan al XXIII lea, o proclamă “Venerabilă”.
În anul 2012, în Franța a avut loc un miracol prin intervenția Venerabilei Pauline. O fetiță de trei ani și jumătate, pe nume Maylin, s-a vindecat în urma unei sufocări, după ce întreaga comunitate cere mijlocirea misionarei, deși medicii nu-i mai dădeau nicio speranță de viață. Miracolul a fost supus cercetărilor de către Comisia pentru Cauzele Sfinților și a fost validat în anul 2019.
La data de 4 octombrie 2021, Sf. Părinte Papa Francisc a autorizat decretul prin care se recunoaște miracolul care deschide calea către beatificarea Venerabilei Pauline M. Jaricot.
Evenimentul beatificării Venerabilei Pauline M. Jaricot (1799-1862) se va desfășura la Lyon, în Franța, în data de 22 mai 2022.
Şi apropiindu-Se Iisus, le-a vorbit lor, zicând:
datu-Mi-s-a toată puterea, în cer şi pe pământ.
Drept aceea, mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le
în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Spirit,
învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă,
şi iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin.
Mt. 28,18-20
Încrezători în promisiunea lui Isus, vă transmit alese gânduri de bine, invocând asupra tuturor călăuzirea Preacuratei Fecioare Maria, mama misionarilor și mama noastră a tuturor!
În comuniune de rugăciune,
Pr. Anton CIOBA
director eparhial OMP Oradea