Pentru a şaptea zi s-au continuat rugăciunile comune în cadrul Decadei de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor. Evenimentul a fost găzduit de această dată de Biserica Ortodoxă  cu Lună.  Mulţumim pe această cale gazdelor  pentru căldura şi bunăvoinţa cu care şi-au primit oaspeţii.

Programul a început cu Slujba Vecerniei, după care părintele  doctor Ioan Codorean a ţinut o predică legată de frumuseţea cristică pe care Mântuitorul a trimis-o către  noi. ,,Suntem chemaţi să întrupăm frumuseţea cristică care se realizează cu cât omul este mai aproape de celălalt și de Dumnezeu”, fiindcă frumuseţea cristică poate salva omenirea.

În continuare, reprezentanţii cultelor au fost invitaţi să ia cuvântul.

Reprezentantul Bisericii Romano-Catolice a concluzionat foarte direct intervenţia sa: ,,Dacă fiecare se pleacă până la pământ în faţa Domnului, atunci Unitatea Creştinilor este realizată”.

Biserica Greco-Catolică a fost reprezentată de părintele Ovidiu Duma, paroh al Caredralei Greco-Catolice din Oradea, care a mulțumit Domnului pentru că pornind de la o turmă mică, trecând prin Săptămâna de Rugăciune s-a ajuns în acest an, în orașul nostru, la Decada de Rugăciune pentru Unitate. Cuvântul de învățătură al părintelui a avut în prim plan Iubirea și Iertarea. Iar dacă iertarea între frați este importantă, cu atât mai importantă este iertarea între cei care slujesc lui Dumnezeu.

 

Reprezentantul Bisericii Unitariene, părintele paroh Kardos Jozsef a rostit Psalmul 138 şi a atrasa tuturor atenţia că ,,profităm cu toţii de bunătatea lui Dumnezeu, care ajunge la noi în fiecare zi a vieţii, printr-o vorbă bună, printr-o faptă bună, printr-un surâs ori printr-o strângere de mână”.

Reprezentantul Bisericii Evanghelice-Lutherane, părintele paroh Matyas Attila, a subliniat că ,,unitatea și apropierea între confesiunile religioase se poate realiza numai dacă ne apropiem cât mai mult de Isus, luând în serios Scriptura”.

Reprezentantul Comunităţii Evreilor Mesianici, manhig Doru Prescure Avner a salutat invitaţii şi a rostit rugăciunea Tatăl nostru în limba ebraică.

Reprezentantul Bisericii Tabor, domnul pastor Ioan Bogdan a  amintit replica unui reprezentant al cultelor, dezamăgit de rezultatul Referendumului pentru Familie: ,,Cât de puțini suntem de fapt și câtă nevoie avem unii de alții”… Concluzia cuvântului de învățătură a fost o rugăciune, pe cât de simplă, pe atât de valoroasă: ,,Doamne, ajută-ne să fim buni ! ”

Reprezentantul Bisericii Betania, Tiberiu Bulzan a mulțumit pentru buna primire și a transmis câteva gânduri celor prezenți, subliniind faptul că Dumnezeu poate transforma eșecul în victorie, fiindcă atunci când suntem lângă El, eșecul devine biruință.

Reprezentantul Bisericii Reformate s-a rugat pentru toţi cei care suferă şi sunt bolnavi, pentru cei care au găsit calea şi pentru cei care n-au găsit încă calea cea bună, astfel încât să ajungem cu toţii să fim oameni, atât faţă de cei care ne iubesc, cât și față de cei care ne urăsc.

În încheiere, părintele Codorean a amintit participanților despre colectă ,,fiecare să adauge o fărâmă de bucurie la bucuria acelor copilași de la grădinița evanghelică”.

Astăzi suntem așteptați cu drag la Biserica Reformată ,,Orașul Nou”, situată pe strada Primăriei la numărul 36.

Laura Ologu – Biroul Pastoral