„Manifestarile comemorative dedicate marelui om politic Iuliu Maniu, care traditional erau organizate în jurul datei de 5 februarie, la Badacin, se vor desfasura anul acesta la Simleu Silvaniei datorita evenimentului de inaugurare a memorialului „Iuliu Maniu-fauritor de tara”, eveniment la care este asteptat ministrul Culturii, Ionut Vulpescu, alaturi de autoritatile locale si judetene. Asadar, la împlinirea a 63 de ani de la moartea dintre unuia dintre cei mai de seama premieri ai României, Iuliu Maniu va avea un memorial în centrul orasului în care s-a nascut.
„Cred ca sunt multi români care au obligatia morala sa se închine în fata marelui patriot Iuliu Maniu, cu atât mai mult noi care suntem din orasul în care s-a nascut si a carui cetatean de onoare este”, a transmis primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas.
Manifestarile care vor avea loc duminica, 5 februarie, la Simleu Silvaniei se vor desfasura dupa urmatorul program:
•Orele 10.00 -12.00: Celebrarea Sfintei Liturghii si Parastasul pentru familia Maniu (Biserica Greco-Catolica „Sfânta Treime” din Simleu Silvanie)i;
•Orele 12.30 – 13.30: Sfintirea Monumentului dedicat marelui om politic Iuliu Maniu (centrul orasului); Intonarea Imnului României; Parastas (Biserica Ortodoxa); Sfintirea Monumentului (Biserica Greco-Catolica); Discursuri; Imnul lui Iuliu Maniu;
•Orele 13.30 – 15.00: Simpozion (la Centrul National de Informare si Promovare Tursitica Simleu Silvaniei). Vor lua cuvântul:
– Dr. Marin Pop – „Documente inedite despre Iuliu Maniu si familia sa din arhiva CNSAS”;
– Dr. Ioan Boila – „Iuliu Maniu, asa cum l-am cunoscut”;
– Prof. Silviu Junjan – „Iuliu Maniu, luptator si artizan al unirii Ardealului cu România”;
Momente artistice; Alte discursuri.
Organizatorii evenimentului sunt Primaria Orasului Simleu Silvaniei, Parohia Greco-Catolica Badacin si Centrul National de Informare si Promovare Turistica Simleu Silvaniei în colaborare cu Muzeul de Istorie si Arta Zalau, Biblioteca Judeteana Salaj, Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniul National Salaj si Radio Maria.
Despre Memorialul lui Iuliu Maniu
Statuia lui Iuliu Maniu evidentiaza trasaturile si expresivitatea pe care acesta le avea la vârsta de 45 de ani, în anul 1918. „Conceptul lucrarii este o poveste a personajului si a faptelor lui Iuliu Maniu. […] Toata constructia lucrarii este în jurul personajului din mijloc, Iuliu Maniu, care este realizat din bronz si este asezat pe un jilt care subliniaza statura lui de om de stat. Cât despre pozitia mâinilor: mâna stânga strânsa înseamna unitate, iar mâna dreapta cu palma în jos înseamna pozitia liderului care conduce. Toata lucrarea sta pe un piedestal asezat în mijlocul unui luciu de apa care se revarsa peste conturul României Mari. Pe soleea care înconjoara conturul tarii este un citat, un fragment din declaratia de la 1918 a lui Iuliu Maniu. […] Pe jiltul personajului este o cerga taraneasca pe care sunt motive traditionale din Moldova, Tara Româneasca si Transilvania, ceea ce subliniaza, pe de-o parte, faptul ca la obârsie Iuliu Maniu provenea din rândul taranimii si a evoluat pâna la postura de om de stat, pe de alta parte subliniaza unitatea celor trei Provincii românesti. Iuliu Maniu sta asezat pe un jilt din doua motive: reprezentarea personajelor stând în picioare este de sorginte sovietica […] si faptul ca personajul stând pe un jilt reprezinta demnitatea lui de om de stat”, ne-a declarat, pentru un material anterior, sculptorul acestui Memorial, Nicu Mihoc.
„Ca oameni politici, putem fi oricând adversari, dar niciodata dusmani”
„Sfinxul de la Badacin” s-a nascut la data de 8 ianuarie 1873, la Simleu Silvaniei. Badacinul a fost locul în care se simtea cu adevarat acasa motiv pentru care, ori de câte ori avea ocazia, se întorcea cu drag în satul sau. Iuliu Maniu a ocupat functii importante în stat, fiind de trei ori prim-ministru al României, presedinte al Partidului National Taranesc, membru de onoare al Academiei Române, presedinte al Consiliului Dirigent din Transilvania si deputat în Parlamentul de la Budapesta si în cel de la Bucuresti. Din cei 80 de ani de viata, 56 de ani i-a daruit poporului român, prin întreaga sa activitate politica. Cu toate ca a detinut functii importante, nu acestea i-au adus respectul, ci modul în care a înteles ca trebuie abordata politica si relatia cu oamenii simpli.
Oameni simpli au fost cei care s-au aratat cei mai deschisi sa se implice în campania de strângere de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”. Sigur ca alaturi de ei au contribuit institutii, fundatii, firme, biserici, asociatii, jurnalisti, reprezentanti ai unor partide politice, persoane publice si alti donatori care au crezut în cauza pentru care lupta Campania Publica „Salvati Istoria Nationala, Salvati Casa lui Iuliu Maniu”. Cei care doresc sa se alature demersului nostru o pot face donând în conturile:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com
deschise la Raiffeisen Bank, Agentia Simleu Silvaniei, jud. Salaj.
Întreaga activitate legata de evolutia campaniei poate fi urmarita pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/SalvatiCasaMemorialaIuliuManiu/?fref=ts