„Papa Francisc va efectua o calatorie apostolica în Egipt pe 28 si 29 aprilie 2017: a anuntat Sala de Presa a Sfântului Scaun. Suveranul Pontif a fost invitat de presedintele Republicii Egipt, Abd al-Fattah al-Sisi, de episcopii Bisericii catolice, de patriarhul Bisericii copto-ortodoxe Tawadros al II-lea si de marele imam al moscheii Al Azhar, Seicul Ahmed Mohamed el-Tayyib.
”Vizita papei este o binecuvântare pentru noi, pentru Biserica si pentru întregul popor egiptean, care îl primeste cu mare placere”, a spus la Radio Vatican mons. Antonios Aziz Mina, episcop emerit al diecezei copto-catolice de Giza, al treilea oras ca marime al tarii dupa Cairo si Alexandria. ”Suntem bucurosi ca papa Francisc a raspuns la dorinta noastra si vine sa binecuvânteze tara noastra. Este o vizita care ne aminteste de cea facuta în anul 2000, anul Marelui Jubileu, de Sfântul Ioan Paul al II-lea”, a mai spus episcopul catolic egiptean.
Prelatul a recunoscut ca întreaga regiune se confrunta cu mari încercari, drept care ”prezenta crestinilor este întotdeauna o marturie a crucii”. Ca toti egiptenii, a subliniat episcopul, si crestinii ”cauta sa se ridice în picioare dupa doua revolutii”. În acest sens, ”avem nevoie de ajutorul si sprijinul lumii întregi”. În ce priveste situatia crestinilor, a mai spus prelatul egiptean, ”traim un moment foarte prielnic si bun pentru libertatea de cult si libertatea religioasa”. Referindu-se la riscul terorismului, episcopul a spus ca acesta ”trebuie combatut mai ales prin forta gândirii, prin cultura si iubire, pace, convietuire, egalitatea drepturilor pentru toti cetatenii în tara în care locuiesc”. Pe de alta parte, ”dialogul cu islamul continua si va continua. Exista o mare vointa de a continua acest dialog pentru ca este o adevarata necesitate. Nu se poate trai în aceasta lume fara dialog între toate popoarele, toate natiunile si, mai ales, între religii”. Daca e adevarat ca ”fiecare religie are dogmele sale, credinciosii de orice crez pot dialoga, pot sta de vorba între ei pentru a gasit o cale spre convietuire, fara a se lasa conditionati de ceea ce ne separa, ci cautând ceea ce ne uneste”. ”Egiptul”, a continuat episcopul catolic, ”a fost întotdeauna prin natura sa o întâlnire între toate popoarele. Asia, Africa si Europa aici se întâlnesc. Am avut întotdeauna o societate cosmopolita care aduna împreuna toate popoarele din aceste regiuni. Am iesit de curând dintr-o perioada marcata de extremism”, recunoaste episcopul emerit de Giza, ”dar trebuie sa ne întoarcem la radacinile naturii noastre de popor pasnic, care vrea dialogul si convietuirea pasnica”.
Referindu-se, în fine, la asteptarile cu care priveste vizita papei Francisc în Egipt, mons. Antonios Aziz Mina a spus ca ”papa este unica forta în lume care, atunci când vorbeste, o face pentru a apara drepturile omului si drepturile popoarelor în numele lui Isus, în numele lui Dumnezeu. Acesta este mesajul principal pe care noi îl asteptam din partea papei când vine în Egipt, pentru a cauta sa picure aceasta cultura de pace între popoarele din aceasta zona”. ”Suntem profund recunoscatori si îi multumim Sfântului Parinte pentru aceasta predilectie pe care o nutreste fata de natiunea si poporul nostru”, a încheiat episcopul emerit al diecezei copto-catolice de Giza, mons. Antonios Aziz Mina.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va