„Iubiti fii sufletesti,

Am început si anul acesta timpul Triodului ce cuprinde cele patruzeci de zile ale Postului Mare al Pastelui. Dupa modelul celor patruzeci de ani de peregrinare prin pustia Sinaiului si a celor patruzeci de zile petrecute de Isus în desert, acest timp ne invita sa-i facem loc lui Dumnezeu în viata noastra.
Mântuitorul ne ofera adevarul si numai adevarul ne poate face liberi. Libertatea inimii nu poate fi pretuita decât de aceia care se deschid Evangheliei si se straduiesc sa asume, înca de pe acum, bucuria vietii morale si demnitatea de a trai în Hristos.
În acest spirit, as dori sa va îndemn parinteste la rugaciunea pentru tara, în aceste zile delicate pentru societatea româneasca. Cei care detin autoritate sa nu uite ca au obligatia de a sluji cu onestitate binelui comun si ca au marea raspundere fata de adevar si fata de moralitate. Numai daca vom apara cu totii cinstea, omenia si corectitudinea, se va putea mentine încrederea între oameni, pacea si dreptatea în lumea în care traim. Sfinte pentru neamul nostru, aceste lucruri sunt singura temelie valida a societatii libere si a statului de drept.

Dragi fii sufletesti,

Pilda Vamesului si a fariseului, a Fiului risipitor, a Înfricosatoarei judecati – din evangheliile duminicilor de la începutul Triodului – ne introduc si ne confirma în chemarea lui Dumnezeu pentru adevar, moralitate, transparenta si convertire. A fi liber si a trai în adevar presupune jertfa si multe încercari, dar drumul spre Paste al lui Isus a trecut inevitabil prin încercare. „Sunteti întristati pentru putina vreme, prin felurite încercari, pentru ca încercarea credintei voastre, cu mult mai scumpa decât aurul care piere si care totusi este încercat prin foc, sa aiba ca urmare lauda, marirea si cinstea” – spune sfântul apostol Petru (1 Pt. 1,6-7).
Va însotesc în straduinta voastra pentru Adevarul lui Isus si pentru purificarea inimii si va asigur de rugaciunea mea. Maica Domnului – de la a caror aparitii la Fatima sarbatorim centenarul – sa ne fie ocrotitoare, dar mai ales mijlocitoare la tronul Fiului sau Preaiubit!

Cu arhieresti binecuvântari

Arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica