„În perioada 26-28 aprilie 2012, a avut loc la Oradea, Cursul de formare „Biserica, comunitate care educa si locul în care Isus se ofera pentru întâlnirea personala”, adresat responsabililor cu pastoratia, membrilor Biroului Pastoral Eparhial pentru Laici, conducatorilor si presedintilor de asociatii si grupuri si persoanelor consacrate.
La acest curs de formare am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe Don Francesco Pierpaoli, responsabil al Centrului „Papa Ioan Paul al II-lea” de la Loreto, Italia, un loc înfiintat de fostul Suveran Pontif si pe care el însusi l-a numit „Casa tinerilor din Europa”.
Don Francesco ne-a împartasit din bogata sa experienta, întâlnind în prima parte a zilei de 27 aprilie echipa Biroului Pastoral, când am discutat despre importanta educatiei crestine si despre capacitatea de a comunica cât mai bine cu persoanele chemate spre evanghelizare. S-a subliniat faptul ca a crede în adevar nu este suficient pentru credinta crestina, ci, mai presus de orice, se afla relatia personala cu Isus Hristos, care ne reveleaza propria identitate.
Dupa aceasta fructuoasa întâlnire a urmat întâlnirea cu formatorii si seminaristii din cadrul Seminarului „Sfintii Trei Ierarhi”. În cadrul acestei întâlniri, Don Francesco Pierpaoli, le-a vorbit despre importanta si misiunea lor în a se forma ca buni educatori crestini. Dupa masa, grupul Biroului Pastoral s-a largit, având invitati pe responsabilii cu pastoratia la nivel de protopopiate si reprezentantii ordinelor religioase din Eparhia noastra. Conferentiarul nostru ne-a vorbit despre modul în care sa gândim o pastoratie având la centru formarea comunitatii crestine într-un spirit misionar, dând astfel posibilitatea de a ne expune ideile în cadrul discutiilor pe grupuri, pentru care ni s-a dat o schema care ne-a ajutat sa identificam un plan pastoral.
A doua zi, acestui grup al responsabililor i s-au alaturat si reprezentantii grupurilor, asociatiilor si institutiilor din Eparhia noastra. Participantii au putut medita la rolul pe care fiecare dintre noi îl avem ca educatori crestini. Întâlnirea s-a finalizat cu o plenara în care s-a subliniat importanta faptului de a ne pune la dispozitia Bisericii si a lui Hristos, pentru ca împreuna sa realizam cât mai multe lucruri pentru comunitatile noastre. Dupa prânz, Don Francesco, a fost primit în audienta la PS Virgil Bercea, care s-a bucurat de buna colaborare care exista între Centrul „Papa Ioan Paul al II-lea” si Eparhia noastra, sustinând necesitatea continuarii acestei colaborari. Finalul acestei zile a fost încununat de o rugaciune în stil Taizé, organizata de Departamentul pentru Tineri a Biroului Pastoral.
Duminica, Don Francesco, a participat la Sfânta Liturghie de la Manastirea Franciscana „Adormirea Maicii Domnului”, în cadrul careia PS Virgil Bercea a sfintit mozaicul dedicat Sfintei Fecioare Maria. În cadrul predicii sale, PS Virgil Bercea, a vorbit despre frumoasa coincidenta a faptului ca ambele locuri sunt închinate Sfintei Fecioare Maria, Mama a noastra, a tuturor.