„În data de 22 octombrie 2018, la Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfintii Trei Ierarhi” din Oradea, a avut loc „O seara de rugaciune la scoala Cuvântului”, organizata de Departamentul pentru Cler al Eparhiei greco-catolice de Oradea, prin pr. Vicar cu preotii Antoniu Chifor, la care au participat preotii greco-catolici din Oradea si din împrejurimile orasului.
Dupa slujba Paraclisului, celebrata de parintele franciscan Mihai Vatamanelu, Vicarul General al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, a urmat o reflectie biblico-spirituala în care, pornind de la textul din Evanghelia dupa Matei 10,1-15, parintele a prezentat „chemarea si trimiterea în misiune a apostolilor”.
S-a subliniat ca, puterea pe care Isus le-a dat-o discipolilor nu este cea a stapânirii, ci este cea a slujirii si a îngrijirii altora. Isus alegându-i pe „cei doisprezece” desi erau oameni simpli, obisnuiti, chiar incompatibili pentru a forma „o echipa misionara”. Totusi, ei L-au urmat pe Isus, dar nu în baza fortele lor, ci pentru ca s-au încrezut în har si în ajutorul Spiritului Sfânt.
Misiunea încredintata de Isus discipolilor a fost de a-i „tamadui pe neputinciosi”, adica de a-i ajuta sa nu cada pe cei infirmi, ci sa stea drepti; de „a-i învia pe cei morti”, prin iubirea fata de frati ajutându-i pe oameni sa treaca de la moarte la viata (cf. 1In. 3,15); de „a scoate diavolii”, adica a elibera omul de tot ceea ce-l separa de Domnul. Discipolii pot înfaptui aceste minuni pentru ca au primit în dar toate puterile necesare. Prin urmare, întreaga lor misiune trebuie sa se bazeze pe gratuitate, pe dar. Evanghelia este un dar si poate fi transmisa numai ca dar. Asadar, succesul misiunii nu depinde de aurul, de argintul sau de marca hainelor misionarului, ci de încrederea lui în mandatul primit de la Cristos. Isus nu i-a trimis întâmplator în misiune „doi câte doi”, deoarece, mai mult decât prin vorbe, ei sunt chemati sa predice prin viata lor concreta, prin iubirea si grija fata de aproapele.
Înainte de a-i saluta si de a le multumi tuturor celor prezenti pentru participarea la aceasta seara de rugaciune, parintele a explicat ca toate amenintarile lui Isus din Evanghelie, de fapt, sunt niste semnale de alarma, niste avertismente, în sensul ca daca am continua sa mergem într-o anume directie ne-am face rau, ca de exemplu, avertizarea pe care o mama i-o adreseaza propriului fiu: daca te apropii prea mult de foc, te arzi…
Înainte de momentul final de socializare la agapa fraterna, parintele Vicar General si-a exprimat dorinta ca la urmatoarea întâlnire, înconjurat de prezenta tuturor preotilor din Oradea si nu numai, sa poata fi prezent si Preasfintia Sa, episcopul nostru Virgil BERCEA.