„A fost publicat în sarbatoarea Sfântului Apostol Andrei, cinstit de traditie cu titlul de ”primul chemat”, mesajul papei Francisc pentru cea de-a 54-a Zi mondiala de rugaciune pentru vocatii. Mesajul poarta data de 27 noiembrie 2016, prima duminica din Advent, si evidentiaza prin însasi tema aleasa importanta dimensiunii misionare a chemarii crestine: ”Stimulati de Duhul Sfânt pentru misiune”. Potrivit calendarului pastoral, Ziua mondiala de rugaciune pentru vocatii se marcheaza anual în cea de-a patra duminica a Pastelui, ”A bunului pastor”, care în 2017 cade pe 7 mai.
”Ce anume caracterizeaza vocatia crestina?”, se întreaba papa Francisc în mesajul sau. Pontiful explica aceste trasaturi chiar la începutul documentului sau si începe cu îndemnul de ”a iesi din noi însine” pentru a se predispune, calauziti de Duhul Sfânt, la ascultarea glasului Domnului, traind experienta comunitatii bisericesti ca loc privilegiat în care chemarea lui Dumnezeu se naste, se alimenteaza si se exprima. Cel care s-a lasat atras de vocea lui Dumnezeu si a început sa mearga pe urmele lui Isus, observa Sfântul Parinte, descopera foarte curând înauntrul sau dorinta imposibil de oprit de a duce Vestea cea buna fratilor, prin evanghelizare si slujire în spiritul caritatii. Este, practic, atitudinea celui care este si se simte misionar, a celui care este iubit de Dumnezeu si nu poate sa tina numai pentru sine aceasta experienta. ”Bucuria Evangheliei care umple viata comunitatii discipolilor”, scrie mai departe papa Francisc preluând din exortatia apostolica «Evangelii gaudium», este o ”bucurie misionara”. Tocmai relatia cu Domnul implica un a fi trimisi în lume ca profeti ai cuvântului sau si marturisitori ai iubirii sale. Dumnezeu este cel care ne ajuta sa înfruntam, pe aceasta cale, fragilitatea, simtirea celui care se considera nepotrivit, pesimismul, pentru a afirma, în virtutea botezului, ca orice crestin este unul chemat sa-l duca pe Cristos fratilor sai. Dar aceasta vocatie este cu atât mai stringenta pentru cei care sunt chemati la o viata de consacrare speciala si pentru preoti, cei care, cu generozitate, cu încredere si seninatate, au raspuns: ”Iata-ma, Doamne, trimite-ma pe mine!”.
Pornind de la trei pericope din Evanghelie, papa Francisc explica ce înseamna sa fii discipol misionar. ”Desigur”, remarca pontiful, ”nu sunt putine întrebarile care apar atunci când vorbim despre misiunea crestina: ce înseamna a fi misionar al Evangheliei? Cine ne daruieste forta si curajul vestirii? Care este logica evanghelica din care se inspira misiunea? La aceste întrebari putem raspunde contemplând trei scene evanghelice: începutul misiunii lui Isus în sinagoga din Nazaret (cf. Lc 4,16-30); drumul pe care El îl parcurge ca Înviat alaturi de discipolii din Emaus (cf. Lc 24,13-35); si, în sfârsit, parabola semintei (cf. Mc 4,26-27).
Începutul misiunii lui Isus în sinagoga din Nazaret arata ca a fi discipol misionar înseamna sa fii, asemenea lui Cristos, uns de Duhul Sfânt si sa mergi spre fratii tai pentru a le vesti Cuvântul, devenind pentru ei un instrument de mântuire. În al doilea rând, în perspectiva drumului de la Emaus, înseamna sa simti prezenta vie a lui Isus, care continua sa paseasca alaturi de noi ca odinioara alaturi de discipolii de la Emaus, care împartaseste efortul misiunii, facând mai usoare momentele de descurajare. În fine, parabola semintei spune, printre altele, ca a fi discipol misionar înseamna a privi cu încredere la Domnul, care depaseste asteptarile noastre si ne surprinde cu generozitatea sa, facând sa încolteasca semintele muncii noastre dincolo de orice calcul de eficienta umana.
În mesajul sau pentru Ziua vocatiilor 2017 papa Francisc încurajeaza la instaurarea unei prietenii intime cu Domnul si cere de Sus noi vocatii la preotie si viata consacrata. ”Cu aceasta încredere evanghelica”, afirma pontiful în mesaj, ”ne deschidem la lucrarea tacuta a Duhului, care este fundamentul misiunii. Nu va exista niciodata o pastoratie vocationala sau o misiune crestina fara rugaciunea asidua si contemplativa. În acest sens, trebuie alimentata viata crestina prin ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu si, mai ales, sa se îngrijeasca relatia personala cu Domnul prin adoratia euharistica, «loc» privilegiat de întâlnire cu Dumnezeu”.
”Aceasta prietenie intima cu Domnul”, afirma papa Francisc, ”doresc s-o încurajez cu putere, mai ales pentru a implora de sus noi vocatii la preotie si la viata consacrata. Poporul lui Dumnezeu are nevoie sa fie condus de pastori care-si dedica viata în slujba Evangheliei. De aceea, cer comunitatilor parohiale, asociatiilor si numeroaselor grupuri de rugaciune prezente în Biserica: împotriva ispitei descurajarii, continuati sa-l rugati pe Domnul pentru ca sa trimita lucratori în secerisul sau si sa ne dea preoti îndragostiti de Evanghelie, capabili sa devina aproapele pentru frati si, astfel, sa fie semn viu al iubirii milostive a lui Dumnezeu”.
În fine, Sfântul Parinte face o referinta la tineri, speranta Bisericii si a societatii: ”În fata senzatiei raspândite a unei credinte obosite sau reduse la simple «datorii de facut», tinerii nostri au dorinta de a descoperi fascinatia mereu actuala a figurii lui Isus, de a se lasa interogati si provocati de cuvintele sale si de gesturile sale si, în sfârsit, de a visa, gratie Lui, o viata pe deplin umana, bucuroasa sa se dedice în iubire”.

Sursa: http://ro.radiovaticana.va