„Oradenii, alaturi de ceilalti cetateni ai României, au sarbatorit azi 98 de ani de la Marea Unire. 1 Decembrie 1918 a fost un moment decisiv în istoria tarii noastre, când, prin hotarârea Marii Adunari Nationale întrunita la Alba Iulia, se înfaptuia statul national unitar român.
Festivitatile dedicate Zilei de 1 Decembrie au început în aceasta dimineata la ora 11:00, la Statuia Ostasului Român din Parcul 1 Decembrie, cu un ceremonialul religios si militar, urmat de defilarea garzii de onoare si onorul muzicii militare.
Alocutiuni despre semnificatia evenimentului au rostit istoricul Ioan Horga de la Universitatea Oradea, dar si prefectul judetului Bihor, dl Claudiu Pop.
Având în vedere ca ziua de 1 Decembrie este un moment de aniversare nationala, si în acelasi timp este un bun prilej pentru a evidentia meritele deosebite ale unor personalitati din diferite domenii, Prefectul judetului Bihor, domnul Claudiu Adrian Pop a solicitat institutiilor precum Teatrul Regina Maria, Serviciului de Ambulanta Bihor, Colegiului Medicilor Bihor, Scolii de Politie de Frontiera „Avram Iancu" Oradea, Inspectoratului Scolar Judetean, si Salvamont Bihor sa nominalizeze o persoana care s-a remarcat în anul 2016 prin activitatea sa, facând cinste profesiei si judetului Bihor.
Prefectul Claudiu Pop a înmânat persoanelor nominalizate drapelul national si o diploma de excelenta. Aceste persoane au fost: dr. Bocse Dorin Lucia – nominalizata de Serviciul de Ambulanta Bihor, d-na Elvira Groza – doctor în filozofie si profesor la Colegiul Natioanl Aurel Lazar – nominalizata de Inspectoratul Scolar Judetean Bihor pentru rezultatele remarcabile obtinute cu elevii la olimpiadele internationale, actorul Richard Balint, unul dintre cei mai reprezentativi actori din România – nominalizat de Teatrul Regina Maria, prof. univ dr. Gheorghe Bumbu – nominalizat de Colegiul Medicilor Bihor, dl Marius Cura – nominalizat de Scoala de Pregatire a Agentilor Politiei de Frontiera "Avram Iancu" si dl Cosmin Teusdea – nominalizat de Serviciul Judetean Salvamont Salvaspeo Bihor.
La acest eveniment au fost prezenti si ierarhi celor doua Biserici surori, Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea si Preasfintia Sa Sofronie Drincec, episcopul ortodox.
Membrii corului veteranilor "Traian Mosoiu" din Oradea au cântat în memoria evenimentului de la 1 Decembrie 1918 cântece patriotice si ostasesti.
În continuarea evenimentului, cei prezenti au putut asista la depunerile de coroane si jerbe de flori la Statuia Ostasului Român, unde institutia Primariei a fost reprezentata de primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Mircea Malan si viceprimarul Florin Birta.
A urmat apoi parada militara cu personal si tehnica, desfasurata în Centrul Civic, pe platoul din fata Catedralei Ortodoxe.
Imediat dupa finalizarea paradei, a început distribuirea meniului traditional de fasole cu ciolan, varza murata si ceai, pe platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor. În acest an, municipalitatea a pregatit pentru oradeni 2.700 de portii de mâncare si ceai, preparate cu sprijinul Garnizoanei Oradea, la popota militara.

Sursa: http://www.oradea.ro