„În perioada 25-27 noiembrie 2016, cu moderarea parintelui Mihai Tegzes – responsabilul cu familiile în Eparhia greco-catolica de Oradea – au avut loc trei zile de exercitii spirituale, de data aceasta în apropierea Zalaului, la pensiunea „Colt de Rai”, o locatie ce a devenit familiara pentru acest tip de actiuni organizate de Miscarea Familiilor.
La întâlnire au participat 140 de persoane, familii venite de la Oradea, Zalau, Simleu Silvaniei, Stei, Suplacu de Barcau si Carei, iar tematica abordata a fost centrata pe meditarea textului evanghelic de la Matei, cap. 18, versetele 1-20. Textul a fost împartit în patru parti a câte 5 versete fiecare, analizate în patru conferinte, avându-i ca moderatori (în ordinea programarii lor) pe: pr. Mihai Vatamanelu (responsabil cu familiile la Oradea – Biserica „Maica Domnului”), pr. Daniel Bertean (responsabil cu familiile la Zalau), pr. Florin Marincean (responsabil cu familiile la Simleu Silvaniei) si pr. Mihai Tegzes (responsabil eparhial -Oradea).
În prima conferinta, dedicata versetelor 1-5, am fost provocati sa reflectam asupra calitatii de a fi fii ai Tatalui, „asemanându-ne copiilor” prin micime si prin inocenta, fiind ascultatori si facând voia Tatalui. Am continuat apoi în a doua cateheza cu urmatoarele cinci versete, care ne-au atentionat asupra usurintei cu care apare si se propaga „sminteala” în viata cotidiana. La a treia conferinta am meditat la necesitatea si modalitatile de a ne apropia de „oaia ratacita” din turma lui Cristos, constientizând responsabilitatea noastra personala pe care o avem, atât în biserica, cât si în afara ei. La final, în ultima cateheza am aflat ce presupune si cum se realizeaza „corectarea frateasca”, un instrument care reprezinta cel mai mare grad de iubire fata de aproapele.
Zilele de exercitii spirituale de anul acesta au avut si un ecou foarte pozitiv în sufletele participantilor, multi dintre ei luând cuvântul în cadrul programelor de reflexii si întrebari, ce au urmat fiecarei cateheze. Din program nu a lipsit bineînteles rugaciunea, prezenta prin: Sfânta Liturghie, Celebrarea penitentiala, Ora de Adoratie Euharistica, sau rugaciunea zilnica pentru familii.
O ploaie marunta si binecuvântata a marcat sfârsitul celor trei zile, la finalul carora ne-a parut rau doar ca timpul s-a scurs prea repede pentru noi, cei care am participat, dar având dorinta si speranta de a reîntâlni cât mai multi în luna martie a anului viitor, pentru o zi speciala dedicata familiei, la Oradea.