„Întâlnirea Nationala a Tineretului Catolic ajunsa la a 13-a editie, a avut loc în perioada 22-26 iulie 2015, la Cluj-Napoca. La aceasta întâlnire au fost 2200 de tineri catolici din întreaga tara. Din Eparhia de Oradea au participat 130 de tineri. Asa cum am organizat si la celelalte editii ale INTC-ului si de aceasta data a avut loc la Oradea, în perioada 20-22 iulie, întâlnirea pregatitoare pentru INTC a tinerilor din Eparhia noastra.
În aceste zile am reusit sa ne cunoastem si sa legam prietenii prin momente de joc, dans si cântec. Am pregatit în aceste zile si momentele artistice pe care urma sa prezentam în cadrul Festivalului Tinerilor la Cluj. Dintre acestea amintim cele doua cântece interpretate de Carla Marin („Mocirita” si „Euforia”), cântecele interpretate de Ovidiu Lazar (unul împreuna cu Voltaj: „De la capat”) si cântecele interpretate de toti cei din Eparhie: „Flacara” (imn compus de tinerii nostri pentru INTC 2009), „Fericiti” (un cîntec compus chiar în aceste zile de pregatire de catre Oros Dionis si Marincean Paul). Totodata din programul zilelor petrecute la Oradea nu au lipsit Sfintele Liturghii si rugaciunile de seara, animate de catre voluntari.

Programul propus la Cluj a fost unul potrivit pentru tineri. În fiecare zi aveam parte de mic dejun, rugaciune, cateheza, grupuri de discutii si Sfintele Liturghii, iar dupa amiaza organizatorii ne-au propus diferite programe alternative. În fiecare seara ni s-a propus ceva diferit, respectiv ( concertul trupei Voltaj, în prima seara, Pelerinajul si Adoratia de la Manastirea Maica Domnului, a doua seara, iar în ultima seara Festivalul tinerilor) .
Dorim sa multumim tuturor tinerilor voluntari care s-au implicat în buna organizare a zilelor petrecute la Oradea, tuturor preotilor si persoanelor consacrate care au fost alaturi de tinerii nostri, si tuturor tinerilor care au dorit sa participe la aceasta întâlnire pentru a-L cunoaste mai bine pe Domnul Nostru, Isus Christos.

Reusita acestui eveniment este confirmata si de marturiile tinerilor nostri:

TINERETE, CREDINTA si multa PRIETENIE! A fost un adevarat prilej de a ma apropia de Isus în rugaciune, si în acelasi timp, o sansa de a-mi forma noi prieteni, cu care am avut ocazia de a împartasi aceleasi gânduri si sentimente. Au fost zile pline de har, petrecute într-o atmosfera plina de pace.

Carla Marin

Pentru mine au fost niste zile pline de bucurie, fericire, pace sufleteasca si mai ales cu mult har, zile minunate alaturi de oameni frumosi. Starea de spirit a fost una care nu se poate descrie în cuvinte! Astept cu nerabdare urmatorul INTC !!!

Alexandra Szucs

Fericirea se regaseste în lucruri simple! Si adevarata fericire vine de la Dumnezeu! Asta am învatat la INTC 2015. Le multumesc tuturor celor pe care i-am avut lânga mine în aceste zile, care mi-au ramas în inima si lui Dumnezeu, pentru momentele unice traite la Cluj-Napoca!
Cred ca nu gasesc încheiere mai frumoasa decât aceste versuri:
"Cautând peste tot fericire, Daruind iubire între oameni cu drag, Noi cream peste tot armonie, Si-mpreuna ca fratii depasim orice prag!"

Carina Florina Marin

La aceasta întâlnire am apreciat buna organizare, dar si catehezele parintelui Daniel Ange, care au avut un mare impact asupra tinerilor. Am învatat ca fericirea se gaseste în lucruri marunte, ca Dumnezeu se prezinta în simplitate.
La acest INTC, am avut ocazia sa particip si ca animator. A fost o experienta noua sa lucrez cu tineri, dar am realizat si faptul ca era important sa îi apreciez pentru curajul de a vorbi despre experientele lor.
Am ajuns acasa cu un bagaj frumos: cu prieteni noi si cu minunatul sentiment de a-l simti pe Dumnezeu în mijlocul nostru.

Carmen Anamaria

Anul acesta am fost la prima mea Întâlnire a Tineretului Catolic si la primul eveniment de acest gen dedicat în special tinerilor. Am vazut acolo tineri din toate colturile tarii care îsi manifestau credinta sub diverse forme. Pe lânga noi, au fost si persoane consacrate de diferite vârste trupesti sau sufletesti care ne-au fost îndrumatori spirituali excelenti. De departe, cel mai tânar sufleteste a fost parintele Daniel Ange, cel care a reusit sa propuna prin cateheze teme actuale si sa le prezinte pe limba noastra, aici nu ma refer neaparat la limba româna, cât la un limbaj relevant pentru noi tinerii, în special.
Urmatorii cei mai tineri din punct de vedere sufletesc au fost episcopii nostri, care au demonstrat ca pot fi apropiati de noi, prin faptul ca acceptau foarte usor sa se fotografieze cu noi, sa ne împrumute limbajul si sa îi ofere conotatii pozitive (sa ne amintim de cuvântul de învatatura al PS. Virgil Bercea, care a folosit versuri de la Voltaj pentru a-si ilustra ideile). Eu, personal, n-am vazut astfel de lucruri la nici o alta confesiune crestina la care am fost parte la evenimentele religioase. Am fost foarte placut impresionata de ceea ce am vazut la INTC 2015. Era sa uit de procesiunea facuta înainte de Adoratia Euharistica, acolo au luat parte peste 2000 de persoane de toate vârstele, chiar si parintele Daniel Ange a luat parte cu mare bucurie, iar oboseala nu s-a vazut deloc pe chipul sau, chiar daca noi cei tineri dadeam semne de oboseala.
De asemenea, am participat si la doua dintre programele alternative, dezbateri în care s-au adus în discutii probleme de care se poate lovi orice om în tinerete, sau chiar la maturitate.
În concluzie, pentru mine, Întâlnirea Nationala a Tineretului Catolic a fost un prilej de dezvoltare spirituala, sociala si culturala de care ma bucur enorm. Ma bucur ca am descoperit oameni foarte frumosi, modele drept de urmat, mai învârsta sau mai tineri. Multumesc ca mi-ati oferit aceasta oportunitate! Laudat sa fie Isus!!!

Bianca-Elena Dacin