„Sfântul Parinte a prezidat sâmbata, la ora 11.00, în bazilica San Pietro, consistoriul public pentru crearea a 17 noi cardinali din 11 tari de pe cinci continente. ”Iubiti, faceti binele, binecuvântati si rugati-va”, este mandatul încredintat de papa Francisc noilor cardinali.

Consistoriul a avut loc cu o zi înainte de închiderea Portii Sfinte a bazilicii San Pietro, din cadrul Sfintei Liturghii pe care papa Francisc o prezideaza duminica la ora Romei 10.00 cu ocazia încheierii Anului sfânt al milostivirii. Ritul sacru poate fi urmarit în direct de pagina noastra de internet, facând click pe bannerul ”Transmisiune video”.
La predica din cadrul consistoriului Sfântul Parinte a îndemnat noii cardinali sa evite ”virusul polarizarii si al dusmaniei”, de care nici Biserica nu este imuna. Totodata, pontiful a încurajat prelatii sa mearga în întâmpinarea poporului lui Dumnezeu ca martori ai iertarii si reconcilierii.
… hos venerabiles fratres creamus…
”Îi cream cardinali ai Sfintei Romane Biserici pe acesti frati venerabili”. Este un moment deosebit pentru viata Bisericii: 17 pastori de suflete din 11 tari au devenit cardinali, adica ”membri ai clerului Romei”, pentru a coopera mai intens la slujirea apostolica a pontifului roman. Unele tari au pentru prima data un cardinal, largind dimensiunea catolica, universala a Bisericii, pâna la insule îndepartate, si nu doar din punct de vedere geografic. Noii cardinali sunt Mons. Mario Zenari (Italia), care ramâne nuntiu apostolic în iubita si martirizata Sirie, Mons. Dieudonné Nzapalainga, C.S.Sp., arhiepiscop de Bangui, în R. Centrafricana, Mons. Carlos Osoro Sierra, arhiepiscop de Madrid (Spania), Mons. Sérgio da Rocha, arhiepiscop de Brasilia (Brazilia), Mons. Blase J. Cupich, arhiepiscop de Chicago (SUA), Mons. Patrick D’Rozario, C.S.C., arhiepiscop de Dhaka (Bangladesh), Mons. Baltazar Enrique Porras Cardozo, arhiepiscop de Merida (Venezuela), Mons. Jozef De Kesel, arhiepiscop de Malines-Bruxelles (Belgia), Mons. Maurice Piat, arhiepiscop de Port-Louis (Insula Mauritius), Mons. Kevin Joseph Farrel (SUA), prefectul Departamentului pentru Laici, familie si viata, Mons. Carlos Aguiar Retes, arhiepiscop de Tlalnepantla (Mexic), Mons. John Ribat, M.S.C., arhiepiscop de Port Moresby (Papua Noua Guinee), Mons. Joseph William Tobin, C.SS.R., arhiepiscop de Indianapolis (SUA).
La Colegiul cardinalilor papa Francisc a adaugat în acelasi consistoriu alti patru prelati – doi arhiepiscopi, un episcop si un preot – care au dat o clara marturie crestina: Mons. Anthony Soter Fernandez, arhiepiscop emerit de Kuala Lumpur (Malaysia, n. 1932), Mons. Renato Corti, arhiepiscop emerit de Novara (Italia, n. 1936), Mons. Sebastian Koto Khoarai, O.M.I., episcop emerit de Mohale’s Hoek (Lesotho, n. 1929), si parintele Ernest Simoni, preot al arhidiecezei de Shkodrë-Pult (Albania, n. 1928).
La predica ceremoniei, papa Francisc a amintit noilor cardinali ca Isus, dupa ce i-a ales pe cei doisprezece apostoli, nu i-a tinut lânga el pe munte, dar i-a condus în câmpie, „în inima multimii”, si le-a cerut sa fie ”milostivi ca Tatal”. Preluând cuvintele Evangheliei (Lc 6, 27-36), Sfântul Parinte a evidentiat cele patru îndemnuri pe care Domnul le adreseaza celor alesi pentru a le modela profilul noii vocatii: ”iubiti-i pe dusmanii vostri, faceti bine celor care va urasc, binecuvântati-i pe cei care va blestema, rugati-va pentru cei care va defaimeaza” (vv. 27-28).
Papa Francisc: «Acestea nu sunt actiuni care vin în mod spontan fata de cel care sta în fata noastra ca un adversar, ca un dusman. În fata lor, atitudinea noastra initiala si instinctiva este aceea de a-i descalifica, a-i discredita, a-i blestema. În multe cazuri, cautam sa-i demonizam, cu scopul de a avea o sfânta justificare pentru a-i îndeparta din jurul nostru».
Pentru Isus, a reluat Pontiful, ”dusmanul este unul pe care trebuie sa-l iubesc”. ”În inima lui Dumnezeu nu exista dusmani, Dumnezeu are numai fii”.
Ne aflam într-o epoca, a remarcat Sfântul Parinte, caracterizata de ”mari problematici si întrebari la nivel global”, o epoca în care se întorc zidurile si polarizarile:
Papa Francisc: «Vedem, de exemplu, cum foarte usor cel care sta lânga noi nu doar ca dobândeste statutul de necunoscut sau de imigrant sau de refugiat, dar devine o amenintare, dobândeste statutul de dusman. Dusman pentru ca vine dintr-o tara îndepartata sau pentru ca are alte obiceiuri. Dusman pentru culoarea pielii, pentru limba sau conditia sa sociala, dusman pentru ca gândeste altfel sau pentru ca are alta credinta. Dusman pentru… Si fara sa ne dam seama, aceasta logica se instaleaza în modul nostru de a trai, de a actiona si de a proceda. Prin urmare, totul si toti încep sa aiba gustul dusmaniei».
Într-adevar, a continuat pontiful, ”aceste situatii de precaritate si suferinta sunt semanate prin intermediul acestei cresteri a dusmaniei dintre popoare, dintre noi. Da, dintre noi, în comunitatile noastre, între preotii nostri, în reuniunile noastre. Virusul polarizarii si al dusmaniei impregneaza modul nostru de a gândi, a simti si a actiona. Nu suntem imuni de acest fapt si trebuie sa fim atenti pentru ca aceasta atitudine sa nu ocupe inima noastra, pentru ca ar merge împotriva bogatiei si universalitatii Bisericii, pe care o putem atinge cu mâna în acest Colegiu al cardinalilor”.
Papa Francisc: «Draga frate neo-cardinal, calea catre cer începe la câmpie, în cotidianitatea vietii care se frânge si se daruieste, a unei vieti cheltuite si daruite. În darul zilnic si tacut a ceea ce suntem. Piscul nostru este aceasta calitate a iubirii. Telul nostru si aspiratia este sa cautam în câmpia vietii, împreuna cu Poporul lui Dumnezeu, sa ne transformam în persoane capabile de iertare si reconciliere».

Sursa: http://ro.radiovaticana.va