„Acolo unde unii fac gropi în istorie, copiii asaza viata, poveste, pilda. Ca semn al venirii primaverii, ca semn al recunostintei pentru memoria lui Iuliu Maniu, 11 elevi din Pericei au contribuit la plantarea a 300 de puieti de pin pe domeniul Casei din Badacin. O joaca serioasa care peste zeci de ani va fi un martor al implicarii. 300 de vieti si-au început calatoria în timp, acolo unde „parca si aerul e mai curat”, acolo unde Iuliu Maniu se simtea, cu adevarat, acasa. Spiritul lui Iuliu Maniu e viu, altfel nu s-ar putea explica dedicarea cu care acesti copii au plantat comori în pamânt românesc. Elevii fac parte dintr-un proiect international de promovare a grijii pentru mediul înconjurator, iar una dintre activitatile specifice proiectului a fost popularizarea mesajului lor în institutiile salajene. Au batut la pas zeci de institutii si, în pelerinajul lor, au ajuns la Ocolul Silvic „Magura” din Simleu Silvaniei, care a donat cei 300 de puieti si a dorit ca acesti puieti sa fie plantati la Casa lui Iuliu Maniu. Propunerea reprezentantilor Ocolului Silvic s-a împletit armonios cu intentia veche a parohului Cristian Borz, administratorul Casei Memoriale, si iata ingredientele care duc la actiuni frumoase.
Atunci când fiecare contribuie cu ce poate, fara un efort prea mare se realizeaza lucruri remarcabile
Copiii au donat implicare si disponibilitate, Ocolul Silvic a donat puieti, iar parohia Greco-Catolica a pus la dispozitie spatiul de plantare si mâna de lucru pentru realizarea gropilor si pentru pichetarea terenului. Fiecare si-a adus contributia, în limita posibilitatilor, si toti au promovat ideea unui comportament ecologic. Aceasta pilda serveste ca sol al exemplului, al actiunii, al dorintei de a contribui la schimbarea în bine. La finalul actiunii, notam ziua de 1 martie ca martisor simbolic oferit Campaniei „Salvati Istoria Nationala, Salvati Casa lui Iuliu Maniu”.
Lucrurile frumoase pornesc de la gânduri marete si de la dorinta de a actiona individual. Elevii din Pericei au bifat poate cea mai importanta realizare a proiectului lor, iar noi toti, cu mâinile în straturi de pamânt, avem de plantat câmpuri de respect pentru înaintasii nostri si si pentru cei care cultiva educatie ecologica înclusiv sub aspect intelectual.

Cei care doresc sa se alature acestor copii, cei care vor si pot contribui la reabilitarea Casei din Badacin o pot face donând în conturile special deschise cu acest scop. Haideti sa sadim speranta la Casa lui Iuliu Maniu.
Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com
deschise la Raiffeisen Bank, Agentia Simleu Silvaniei, jud. Salaj.
Întreaga activitate legata de evolutia campaniei poate fi urmarita pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/SalvatiCasaMemorialaIuliuManiu/?fref=ts