„Marti, 8 noiembrie a.c., manastirea baziliana din Prilog s-a facut gazda pelerinilor veniti din întreaga tara pentru a se ruga aici de sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril. A fost o celebrare „plina de emotie”, asa cum a numit-o parintele protopop Iacob Feier în omilia sa, emotie ce s-a putut citi în lacrimile credinciosilor veniti nu numai din Oas si Maramures, ci si din alte zone, în special din judetul Cluj Napoca si Oradea, dar si din Bucuresti si alte regiuni ale tarii. „De fiecare data când vin la Prilog, simt ca viata mea reîncepe în acea zi”, povestea în curtea manastirii o credincioasa venita tocmai din capitala tarii. Cu totii au aprins o lumânare sau au rostit o rugaciune la mormântul Unchiului Mihai, calugar bazilian decedat în anul 2000, care a fost parinte spiritual, medic trupesc si sufletesc, nu doar pentru zona Oasului în care s-a nascut, ci pentru întreaga tara si chiar si pentru persoane de peste hotare. Este înmormântat în fata bisericii manastirii si de aici vegheaza asupra tuturor fiilor sai spirituali care-l viziteaza regulat si pe care i-a asigurat, înainte de a muri, ca va mijloci pentru ei în fata Bunului Dumnezeu si ca vor primi în continuare haruri bogate si vindecare de la El.
Sfânta Liturghie a început la ora 11:00 si a fost celebrata de catre parintele protopop de Oas, Feier Iacob. Au concelebrat parintele protoegumen OSBM, Laurian Daboc, parintele egumen al manastirii din Prilog, Alexandru Jurja si alti preoti din Eparhia de Maramures, precum si din alte Eparhii. În cadrul celebrarii, credincioasa Maria Doina din Cluj Napoca a rostit formula de intrare în ordinul Tertiar Bazilian (Ordinul al III-lea al Sf. Vasile cel Mare). Doamna Maria a promis, în fata Sfintei Fecioare Maria, a Sfântului Vasile cel Mare si a tututror Sfintilor, sa traiasca „dupa regula acestei comunitati, prin împlinirea cu fidelitate a fagaduintelor de la Botez si prin respectarea exemplara a Poruncilor lui Dumnezeu”. Dupa ce i-a înmânat insigna Ordinului Bazilian si o esarfa pe care o va purta la evenimentele importante din cadrul Bisericii, parintele Jurja Alexandru a afirmat: „Din acest moment sunteti membra cu drepturi depline, legata cu toate obligatiile si partasa la toate bunurile spirituale ale Ordinului Bazilian!”.
La sfârsitul celebrarii, s-a oficiat Parastasul pentru sufletul Unchiului Mihai, al sorei Anuca (sora Unchiului Mihai, calugarita baziliana, care l-a îngrijit pe Unchiul Mihai pâna în ultima clipa a vietii), al parintelui Craciun Filip si pentru toti calugarii care au slujit în manastirile baziliene, în special la Bixad.
Parintele Laurian Daboc a multumit tuturor pentru prezenta la sarbatoarea Manastirii, amintind si de aceasta data versurile imnului de la Bixad, care, potrivit afirmatiei parintelui, îi vin în minte ori de câte ori ajunge în fata Icoanei Facatoare de Minuni a Maicii Domnului: „Am venit Maicuta/ Sa te mai vedem/ Sa-ti spunem necazul/ Care-l mai avem”. Icoana originala a Sfintei Fecioare de la Manastirea Bixad a fost restaurata si depusa în anul 2015 aici, la Prilog, unde este permanent deschisa publicului larg pentru a fi vizitata si a primi cererile si multumirile tuturor credinciosilor.
Evenimentul s-a încheiat cu o agapa frateasca oferita cu drag de calugarii manastirii si credinciosii parohiei din Prilog.

Sursa:http://episcopiamm.ro