„Luni 1 Decembrie, cetatenii din Valea lui Mihai au sarbatorit Ziua Nationala a României atât în cadrul unei festivitati oficiale cât si printr-un spectacol folcloric, organizate de Asociatia Ave Miriam în parteneriat cu Primaria orasului.
Luni de la ora 12, preotul greco-catolic Gheorghe-Zorel Zima a deschis festivitatea oficiala printr-o urare traditionala – „La multi ani, România! Dumnezeu sa binecuvinteze România!”- urmata de intonarea Imnului de Stat, în fata Monumentului Eroilor. Primarul Nyako Jozsef a salutat multimea dorindu-le tuturor o sarbatoare nationala frumoasa si si-a exprimat speranta într-un viitor prosper al tarii si al urbei. Profesorul de istorie al Scolii generale „Zelk Zoltan”, Dinuta Ioan a prezentat însemnatatea istorica al acestei aniversari nationale a Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918. Dupa slujba religioasa oficiata de preotii Zorel Zima si Popa Marius-Dumitru (preotul ortodox) în memoria eroilor neamului si ai tuturor celor care si-au jertfit viata pentru libertatea teritoriala dar si cultural-spirituala a tarii, a avut loc depunerea de coroane la Monumentul Eroilor de catre reprezentantii institutiilor locale, în lipsa vreunui distins reprezentant al forurilor judetene. În continuarea programului festiv, elevii Scolii generale „Zelk Zoltan” si ai Colegiului Agricol nr. 1 din Valea lui Mihai au sustinut un frumos spectacol cultural-artistic, recitând poezii si cântece patriotice, chiar si colinde. Acest moment a fost împlinit prin sustinerea unui scurt recital vocal al solistilor Grupului vocal „Feciorii Bihorului” si alti talentati invitati ai lor.
Dupa-masa de la ora 16, comunitatea locala a avut ocazia de a „savura” un frumos spectacol folcloric la Casa de Cultura „Zelk Zoltan” sustinut de interpretii Grupului vocal „Feciorii Bihorului” (Remus Bondar, Ciprian Mocan, Aurel Ionoi, Ionel Ban) si alti solisti vocali ai ansamblului „Nuntasii Bihorului” (Andrei Corb, Maria Haiduc, Florica Ruja, Antonela Ferche-Butiu, Mariana Militaru-Blaj, Veronica Nicodim Stoicu ). Cu un repertoriu bogat si vesel acestia au îmbiat auditoriul la un ritmat topait pe loc, iar sufletele lor au fost hranite atât cu sentimente nationale prin cântecele patriotice, cât si cu profunde sentimente religioase prin traditionalele colinde bihorene.